Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul

Unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta. Mai multe detalii despre viata acestui sfant am aflat de la pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘A activat in regatul de nord, in timpul regelui Ahab. Acesta s-a casatorit cu o principesa pagana, Isabela, care l-a ademenit si pe el sa cada in idolatrie. Profetul Ilie l-a abordat in chip direct si i-au spus ca de acum inainte nu va mai cadea strop de ploaie in tara pana cand nu se vor schimba lucrurile inspre bine. De asemenea, a verificat autoritatea Dumnezeului caruia I se inchina, prin preotii cei adevarati, care i-a adus la confruntare cu cei pagani. S-a acceptat aceasta propunere, iar pe Muntele Carmel au zidit fiecare cate un altar, unde au adus jertfa’.

Sf. Prooroc Ilie nu a trecut la cele vesnice, ci a fost ridicat la cer. Parintele consilier Dumitru Abrudan ne-a spus si cum s-a petrecut ridicarea la cer a Sf. Prooroc Ilie: ‘Sfarsitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu, pe Care Ilie L-a slujit cu multa autoritate. Se spune ca, simtind el ca zilele pe pamant sunt numarate, si-a ales un succesor, si anume pe Elisei. Atat de mare a fost personalitatea lui, incat Domnul i-a facut aceasta favoare de a se muta din viata aceasta pamanteasca la viata cea cereasca, fara a trece prin poarta mortii. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a inaltat cu trupul la cer. Minunea a fost vazuta de catre ucenicul sau, iar el s-a inaltat la cer pe o caruta de foc trasa de cai’.

In traditia populara, Sf. Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor si a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinta si curaj demn de urmat, dupa cum ne-a spus tot parintele consilier Dumitru Abrudan: ‘Biserica Ortodoxa ii aduce multa cinstire, pentru ca este pomenit ca mare barbat si erou al credintei. Fiii Bisericii Ortodoxe Romane au o evlavie profunda la acest sfant. Exista traditii populare diferite din toate zonele geografice ale tarii romanesti, incat unitatea este cinstea deosebita care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred ca atunci cand se intampla fenomene meteorologice mai aparte, Ilie de fapt traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu si mereu in slujba binelui. Dreptatea si autoritatea precumpanesc in raport cu alte virtuti ale sfintilor Noului Testament’.

Comentarii Facebook


Știri recente