Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir

Nascut intr-o familie de buni crestini, Sf. Dimitrie a fost prefect al cetatii Tesalonic, la fel ca si tatal sau. Intors dintr-o campanie militara victorioasa, cezarul Galeriu al Imperiului Roman de Rasarit a organizat serbari fastuoase in cinstea zeilor pagani. Dimitrie a refuzat sa ia parte la ceremonii, fapt pentru care a fost intemnitat. In timpul luptelor de gladiatori organizate de imparat, Dimitrie a ajutat, prin rugaciune, un tanar crestin, pe nume Nestor, sa invinga pe cel mai celebru luptator, Lie, preferatul imparatului. Din aceasta cauza, a fost decapitat in inchisoare. Martiriul Sfantului Dimitrie a avut loc in anul 304, la Sirmium, astazi Mitrovita, in Iugoslavia. Despre viata Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, ne-a vorbit parintele Nicolae Arsene, eclesiarh al Catedralei episcopale din Curtea de Arges si director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Neagoe Voda’ din Curtea de Arges: ‘Dupa ce a murit tatal sau, care era proconsul in Tesalonic, este numit proconsul, chiar tanar fiind, si isi duce la indeplinire aceasta datorie de care a fost invrednicit de catre imparatul Maximian. El si familia lui marturiseau pe Hristos, insa el propovaduia pe fata, aducand pe multi la invatatura cea dreapta si pe calea mantuirii. Auzind de prigonirile asupra crestinilor, acest tanar proconsul si-a impartit averea saracilor, a renuntat la slava functiei trecatoare si s-a hotarat sa il infrunte chiar pe imparat. A ajuns in temnita, incurajat fiind de tanarul Nectarie, si el crestin, sa lupte cu Lie, care era un slujitor al imparatului. A invins pe acest naprasnic Lie, iar mania imparatului a facut ca sa-l ucida pe Sf. Dimitrie, cu sulita, iar pe Nestorie chiar cu sabia lui, ucenicul Sf. Dimitrie’.

Parintele Nicolae Arsene ne-a evidentiat si minunile Sfantului Mare Mucenic Dimitrie de dupa trecerea sa la Domnul, precum si cinstirea deosebita de care se bucura acest sfant in randul crestinilor: ‘Dupa moartea lui, Dimitrie a fost declarat protector al Tesalonicului. In urma multelor minuni savarsite de acesta, el devenise izvorator de mir, grabnic ajutator si vindecator celor care cu mare credinta si cu mare osardie veneau si se inchinau sfintelor lui moaste. Numele lui il poarta multime de popor, multe biserici si este simbolul biruintei prin credinta si prin rugaciune impotriva tuturor fortelor raului. Statornicia sa este pilda de urmat pentru noi toti, apararea credintei celei drepte impotriva tuturor incercarilor de orice fel ar fi ele, lepadarea de orice fel de avutii pamantesti si mai ales de onoruri desarte este indemnul pentru toti cei care sunt ispititi de himerele vremurilor noastre in care traim’. Moastele Sf. Dimitrie, pastrate in Grecia, au fost aduse in pelerinaj la Iasi, in anul 2003, cu prilejul sarbatorii Sf. Cuv Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…