Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Grigorie Teologul

Originar din Capadocia, Sf. Grigorie s-a nascut in jurul anului 328. A trait, asadar, in secolul al IV-lea, perioada cunoscuta ca ‘secolul de aur’ al crestinismului. A fost hirotonit episcop de catre Sfantul Vasile cel Mare, pentru cetatea Sasima, iar mai tarziu a fost chemat la Constantinopol, unde, in Biserica ‘Invierii’ a rostit cele cinci cuvantari teologice care i-au adus faima de mare orator si teolog. A devenit patriarh al Constantinopolului, iar la cel de-al II-lea Sinod ecumenic din 381 a combatut ereziile din acea vreme. Marele teolog si ierarh Sf. Grigorie Teologul a trecut la cele vesnice la 25 ianuarie, in anul 389. Mai multe detalii despre Sf. Grigorie Teologul ne-a oferit parintele Dragos Stanciu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Gura de Aur’ din Slobozia: ‘Sfantul Grigorie Teologul s-a nascut in Nazianz, in anul 330. Primele studii si le face in familie, dupa moda vremii, cu un educator. Va merge apoi in Capadocia unde va studia pana la varsta de 12 ani, gramatica. Intre 350 – 358 il aflam la Atena, studiind. In 360 se intoarce acasa si este hirotonit preot de catre tatal sau, episcopul locului, dar se va retrage dupa un an la Anesi, unde Sf. Vasile cel Mare infiintase o comunitate monahala. Se intoarce, insa, la insistentele tatalui sau, fiind hirotonit episcop, dupa care se va retrage la Seleucia Isauriei, dupa moartea tatalui sau, de unde va fi chemat la Constantinopol pentru a conduce mica turma de credinciosi ortodocsi. A prezidat Sinodul II ecumenic convocat de Teodosie cel Mare. S-a mutat la Domnul in anul 390, dupa ce a avut ragazul de a scrie acea parte a operei pe care in timpul ostenelilor pastorale nu si-a putut ingadui sa o prinda in scris’.

Parintele profesor Dragos Stanciu ne-a spus si prin ce s-a remarcat Sf. Grigorie Teologul: ‘Ramane in istoria Bisericii ca teologul Sfintei Treimi, careia ii dedica intreaga sa viata si opera, nu doar prin continut, ci si la modul explicit. Se constituie intr-un model pentru tinerii, pentru crestinii din toate vremurile, mai mult decat atat se constituie intr-un ajutor. Dupa Biblie, a fost cel mai copiat autor, manuscrisele sale fiind cele mai copiate carti din Imperiul Bizantin. De asemenea, pentru Biserica Ortodoxa este teologul prin excelenta’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…