Originar din Capadocia, Sf. Grigorie s-a nascut in jurul anului 329. A fost hirotonit episcop de catre Sfantul Vasile cel Mare, pentru cetatea Sasima, iar mai tarziu a devenit patriarh al Constantinopolului. La cel de-al II-lea Sinod ecumenic din anul 381 a combatut ereziile din acea vreme. Marele teolog si ierarh Sf. Grigorie Teologul a trecut la cele vesnice in data 25 ianuarie 389. Mai multe detalii despre modul in care s-a remarcat Sf. Grigorie Teologul ne-a oferit parintele profesor Mihai Aurel, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti: ‘Sf. Grigorie de Nazianz sau ‘Teologul’ s-a nascut in secolul al IV-lea, in jurul anului 329 – 330, iar in jurul anilor 389 – 390 pleaca la Domnul, lasand in urma o activitate impresionanta, mai ales sub aspectul scrierilor sale. A scris cuvantari, discursuri, poeme, scrisori, atingand laturi dogmatice ale teologiei, dar in acelasi timp si aspecte panegirice, precum si ocazionale din viata sa arhipastoreasca. De ce este numit ‘Teologul’? Se numeste ‘Teologul’ deoarece, prin viata si activitatea sa, a fost un slujitor al lui Dumnezeu prin excelenta, dar si un traitor al misiunii crestine. Este cu adevarat un vorbitor despre Dumnezeu, prin viata sa, prin operele sale si mai ales prin mesajul pe care il adreseaza crestinilor peste veacuri’.
3 martie: Ziua mondială a scriitorilor
Ziua mondială a scriitorilor este celebrată anual în data de 3 martie. Ziua a fost instituită în 1986 de English Pen Club, informează Agerpres. Acest club a evoluat într-o asociaţie mondială a scriitorilor şi jurnaliştilor.…
Episcopia Canadei vrea să înfiinţeze o şcoală virtuală de religie
La întâlnirea Episcopului Ioan Casian cu preoții și coordonatorii Școlilor Duminicale din cele trei protopopiate ale Episcopiei Canadei, a fost propusă înfiinţarea unei școli virtuale de religie sub egida Eparhiei. Evenimentul a avut loc în…
Un liceu din Iași și unul din Chișinău au organizat online Șezătoarea Mărțișorului
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care elevii au împărtășit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această…
Editurile Patriarhiei Participă la Târgul de Carte Gaudeamus, organizat online între 1 și 31 martie
Editurile Patriarhiei Române participă la Târgul de Carte Gaudeamus 2021, care este organizat exclusiv online și se desfășoară în perioada 1-31 martie. Standul virtual al Editurilor Patriarhiei Române se găsește pe pagina de Internet a…
Cimitirele din Biserica Ortodoxă Română vor fi sistematizate
Prima întrunire națională a responsabililor sectoarelor eparhiale care supervizează cimitirele din Biserica Ortodoxă Română a avut loc marți la Palatul Patriarhiei. Participanții au discutat despre procesul de sistematizare a cimitirelor pe baza noului regulament adoptat…