Originar din Capadocia, Sf. Grigorie s-a nascut in jurul anului 329. A fost hirotonit episcop de catre Sfantul Vasile cel Mare, pentru cetatea Sasima, iar mai tarziu a devenit patriarh al Constantinopolului. La cel de-al II-lea Sinod ecumenic din anul 381 a combatut ereziile din acea vreme. Marele teolog si ierarh Sf. Grigorie Teologul a trecut la cele vesnice in data 25 ianuarie 389. Mai multe detalii despre modul in care s-a remarcat Sf. Grigorie Teologul ne-a oferit parintele profesor Mihai Aurel, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti: ‘Sf. Grigorie de Nazianz sau ‘Teologul’ s-a nascut in secolul al IV-lea, in jurul anului 329 – 330, iar in jurul anilor 389 – 390 pleaca la Domnul, lasand in urma o activitate impresionanta, mai ales sub aspectul scrierilor sale. A scris cuvantari, discursuri, poeme, scrisori, atingand laturi dogmatice ale teologiei, dar in acelasi timp si aspecte panegirice, precum si ocazionale din viata sa arhipastoreasca. De ce este numit ‘Teologul’? Se numeste ‘Teologul’ deoarece, prin viata si activitatea sa, a fost un slujitor al lui Dumnezeu prin excelenta, dar si un traitor al misiunii crestine. Este cu adevarat un vorbitor despre Dumnezeu, prin viata sa, prin operele sale si mai ales prin mesajul pe care il adreseaza crestinilor peste veacuri’.
Mitropolitul de Ruse, la București: Bisericile noastre primesc încă un mijlocitor comun în persoana Sfintei Teofana Basarab
Martor la proclamarea canonizării Sfintei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai, pe Dealul Patriarhiei, Mitropolitul Naum de Ruse a subliniat comuniunea frățească dintre Bisericile Ortodoxe Română și Bulgară. Înaltpreasfinția Sa a spus că alături de Sfinții…
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși | Galeria Foto
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși are loc în perioada 20 -22 mai 2022. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se desfășură în incinta ansamblului parohial, situat pe Aleea Pasărea de Aur, nr.25,…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica Samarinencei
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în Duminica Samarinencei, 22 mai 2022, după următorul program, transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la…
Am stat de vorbă cu artistul care face Tomosurile de canonizare: Scriam oribil când eram mic
Am stat de vorbă cu un om care scrie, la propriu, istorie. Caligrafic. Pictorul Costel Nacu, inspector eparhial la Sectorul Patrimoniu și Pictură Bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor, este persoana care scrie Tomosuri sinodale și alte…
În acest semn vei învinge: Mesajul lui Hristos către Sf. Constantin și către noi toți, spune Starețul Schitului Darvari
Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari – Paraclis Patriarhal din Capitală, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, la pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ. Părintele Stareț a explicat în ce fel mesajul…