Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Grigorie, episcopul Nyssei

In calendarul Bisericii Ortodoxe este pomenit astazi Sf. Grigorie, episcopul Nyssei. Originar din Cezareea Capadociei, Sf. Grigorie s-a nascut in jurul anului 335. A fost fratele mai mic al Sf. Vasile cel Mare, la indemnul caruia a intrat in monahism la manastirea de pe malul raului Iris, in Pont. In anul 371 a fost chemat de catre Sf. Vasile cel Mare sa pastoreasca Biserica Nyssei, oras din provincia Capadocia, fiind hirotonit episcop. Sfantul Grigorie a participat la Sinodul de la Antiohia, din anul 379, si la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381. Mai multe amanunte despre viata Sf. Grigorie ne-a oferit pr. lect. dr. Mircea Ielciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Dupa moartea sotiei sale, Teosebia, el intra in manastirea fratelui sau, Vasile cel Mare, si se dedica vietii contemplative. In anul 371, la sugestia fratelui sau, Vasile, primeste demnitatea de episcop de Nyssa. Dupa anul 378, mai precis dupa moartea imparatului Valens, Sf. Grigorie de Nyssa s-a angajat cu toata forta sa in lupta impotriva arianismului. Perioada care a urmat anului 379 este una plina de realizari pe toate planurile. El a fost numit si inspector bisericesc in Pont, Palestina si Arabia, si apoi ales mitropolit de Sevasta, in Armenia, unde a ramas doar cateva luni. A participat la Sinodul II ecumenic de la Constantinopol, din 381, convocat ca Biserica sa se pronunte oficial in controversa iscata de pnevmatomahi, cei care contestau divinitatea Sfantului Duh, si unde a fost numit stalp al Ortodoxiei pentru atitudinea sa ferma impotriva celor care se indepartau de adevarata credinta’.

Sfantul Grigorie s-a remarcat prin profunzimea gandirii sale teologice, fiind autorul unor numeroase lucrari cu caracter dogmatic, dupa cum ne-a spus pr. lect. dr. Mircea Ielciu: ‘El a fost o personalitate cu totul exceptionala. A scris lucrari care au ramas actuale si de o mare valoare in patrimoniul cugetarii patristice. Amintim: ‘Marele cuvant catehetic’, care este cea mai insemnata dintre toate lucrarile sale, fiind primul manual de Dogmatica din antichitatea crestina; ‘Despre viata lui Moise’, o lucrare de spiritualitate; ‘Despre creatia omului’, in care explica creatia omului si tot ceea ce Dumnezeu a creat in ziua a sasea’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…