Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Apostol si Evanghelist Ioan

Originar din Betsaida Galileii, Sfantul Ioan Evanghelistul este fratele Sf. Apostol Iacov. Numiti ‘fiii tunetului’, acesti doi Apostoli erau fiii lui Zevedeu. Mai multe detalii despre viata Sfantului Ioan Evanghelistul ne-a vorbit parintele Adrian Mihai, profesor de Studiul Biblic al Noului Testament si Arheologie Biblica la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ap. Andrei’ din Galati: ‘Inainte de a deveni ucenic al lui Iisus, Ioan a fost ucenicul Sf. Ioan Botezatorul. Ioan, ca si fratele sau Iacob, era stapanit de un zel aprins pentru Iisus, fapt pentru care Domnul i-a numit ‘fiii tunetului’. Dupa o pescuire bogata, Ioan si Iacob sunt chemati la apostolat de Domnul Hristos. Din acest moment, datorita temperamentului sau duios si tineretii sale entuziaste, se ataseaza strans de Mantuitorul care ii raspunde cu aceeasi masura. Impreuna cu Petru si Iacob a facut parte din grupul ucenicilor mai apropiati ai Mantuitorului, dar cel mai iubit a fost el. Mama sa, Salomeea, facea parte din grupul femeilor pioase care il insoteau pe Iisus in calatoriile Sale. A fost singurul dintre Apostoli care a asistat la rastignirea Mantuitorului pe Cruce, si i-a in grija sa pe Maica Sfanta’.

Parintele profesor Adrian Mihai ne-a vorbit si despre activitatea deosebita a Sfantului Apostol Ioan, dupa Pogorarea Sf. Duh: ‘Dupa pogorarea Sfantului Duh, impreuna cu Petru si Iacob, ruda Domnului, Ioan era socotit ca unul dintre stalpii Bisericii din Ierusalim. Dupa anul 70, cand romanii darama Ierusalimul si Templul Sfant, Apostolul Ioan se stabileste in orasul Efes din Asia Mica, conducand Biserica de aici, intemeiata de Sfantul Apostol Pavel, cu autoritate recunoscuta. Apostolul Ioan este exilat de imparatul Domitian in insula Patmos, unde scrie Apocalipsa, si se reintoarce la Efes dupa moartea tiranului imparat, traind pana la adanci batranete. Lasa crestinilor un scris adevarat a biografiei Domnului Hristos. Aceasta este a IV-a Evanghelie. El a mai scris si trei epistole, numite sobornicesti, in care arata ca Dumnezeu este iubire si-i indeamna pe crestini sa se iubeasca unul pe altul, fapt pentru care este numit Apostolul iubirii crestine’.

Parintele prof. Ion Barbu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti ne-a spus prin ce se caracterizeaza Evanghelia dupa Sf. Ap. Ioan: ‘Sfanta Evanghelie a lui Ioan putem spune ca se deosebeste de primele trei Evanghelii, numite sinoptice, nu numai in privinta cadrului cronologic, ci si al celui geografic. El are o perspectiva teologica diferita de sinoptici. Evanghelia se refera la aceleasi evenimente ca si sinopticii, dar o face din perspectiva diferita. E vorba de o meditatie profunda de evenimentele centrale ale istoriei mantuirii. De aici s-a evidentiat identitatea Persoanei istorice a lui Iisus cu Hristos, Mesia prezent in Biserica Sa, si de a continua legaturile fiecarui eveniment al vietii lui Iisus cu fiecare manifestare a lui Iisus Hristos, Domnul slavit in cadrul Bisericii. Scopul acestei Evanghelii nu este asa cum s-a pretins uneori ca un adevar abstract, ci un ansamblu de evenimente istorice, ansamblu prezentat ca punct culminant al intregii Revelatii divine’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…