Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Apostol Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan

Sf. Apostol si Arhidiacon Stefan a fost unul dintre cei sapte diaconi alesi din randul evreilor elenisti de catre Sfintii Apostoli din Ierusalim, din motive pastoral-misionare. Sfantul Stefan a marturisit neincetat invatatura Mantuitorului nostru Iisus Hristos, aratand cu dovezi din Sfintele Scripturi ca Legea Veche se implineste prin Hristos. Pentru ca savarsea semne si minuni in popor, si se invrednicise de har si intelepciune, a atras mania evreilor. A fost prins si judecat de catre Sinedriu si omorat cu pietre, devenind astfel primul martir crestin. Aspectele principale din viata Sf. Arhiadiacon Stefan au fost evidentiate de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii oficiata astazi la Schitul Darvari din Capitala: ‘Dupa ce Invatatorul sau a fost rastignit si omorat, Sf. Apostol Mucenic si Arhidiacon Stefan a gasit de bine sa calce pe urmele sale, propovaduind si aratand tuturor ca Mantuitorul Hristos, rastignit in Ierusalim, a fost Dumnezeu adevarat, a reusit sa-i porneasca pe farisei, pe carturari si pe toti cei din vremea sa impotriva sa, l-au arestat, l-au adus in fata Sinedriului, au pus martori mincinosi care au spus despre Stefan ca a hulit impotriva lui Dumnezeu si a Legii, iar aceia au gasit cu cale sa-l omoare cu aceasta moarte barbara, prin uciderea cu pietre. Sfantul Stefan, pe cand a fost ucis cu pietre, i-a stralucit chipul sau ca al unui inger, si a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului sezand de-a dreapta Tatalui. Urmand Invatatorului sau a cautat sa-i ierte pe cei care l-au omorat’.

PS Sebastian Ilfoveanul a subliniat, de asemenea, modelul de credinta pe care il reprezinta Sfantul Apostol Mucenic si Arhidiacon Stefan: ‘Sfantul Stefan este pilda pentru noi credinciosii de ravna si de dragoste pentru credinta sa. Aceasta cred ca trebuie sa invatam si noi de la Sfantul Arhidiacon Stefan. Sa ne aparam credinta noastra, sa ne iubim credinta noastra chiar si atunci cand ea ar parea in ochii celorlalti potrivnica, paguboasa, periculoasa sau demodata. Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, intr-o lume potrivnica, intr-o lume care nu se arata gata sa-i asculte cuvantul, sa asculte adevarul rostit cu atata ravna si putere de acest tanar Stefan, a gasit de bine sa propovaduiasca cuvantul lui Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…