Biserica Ortodoxa sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie. Sfanta Fecioara Maria a fost singurul copil al dreptilor Ioachim si Ana, care sunt sarbatoriti a doua zi dupa Nasterea Maicii Domnului, la 9 septembrie. Despre semnificatiile sarbatorii de astazi ne-a vorbit pr. Dragos Stanciu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Gura de Aur’ din Slobozia: ‘Nasterea Maicii Domnului este o sarbatoare de inceput si, totodata, o sarbatoare de incheiere. Este o sarbatoare de incheiere pentru ca ea incheie vremea de asteptare, vremea de pregatire in care intreaga faptura plangea cu suspine negraite asteptand mantuirea, incat inchide vremea Vechiului Testament si deschide vremea harului, vremea bucuriei, pregatind Intruparea Mantuitorului Iisus Hristos’.

De asemenea, parintele profesor Dragos Stanciu ne-a subliniat si modelul de credinta pe care il reprezinta Sfanta Fecioara Maria: ‘Fecioara Maria se naste intr-o familie de parinti sfinti, intr-o familie de parinti autentici care isi doreau copii, iar Ea ramane arhetip si model pentru toti crestinii. Ea va ingemana cele doua virtuti crestine: aceea de maica si aceea de fecioara, adica puritatea’.

Sfanta Fecioara Maria este ocrotitoarea monahilor si, de asemenea, este ocrotitoarea familiei, fiind cinstita in mod deosebit de catre credinciosi, dupa cum ne-a spus tot parintele profesor Dragos Stanciu: ‘Sfanta Fecioara Maria este ocrotitoarea monahilor, deoarece ei isi inchina viata intru feciorie Mantuitorului nostru Iisus Hristos si primesc de la Ea ocrotire in manastire, unde se roaga Maicii Domnului pentru intreg neamul omenesc. Ea este ocrotitoarea familiilor crestine, este ocrotitoarea maicilor celor drept credincioase, iubitoare si jertfelnice pentru pruncii lor. Maica Domnului este si ocrotitoarea neamului romanesc intr-un mod special’.

Comentarii Facebook


Știri recente