Biserica Ortodoxa sarbatoreste mutarea moastelor Sf. Cuv. Maxim Marturisitorul

Nascut in anul 580, Sfantul Maxim Marturisitorul a ramas orfan la varsta de 6 ani, fiind incredintat unei manastiri din Palestina. De-a lungul timpului, Sf. Maxim a vietuit la mai multe manastiri, aparand mereu invataturile lui Hristos. Mai multe amanunte despre viata Sfantului Maxim Marturisitorul am aflat de la PS Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Este una dintre marile personalitati ale vietii bisericesti. De fapt, la 13 august se pomeneste aducerea moastelor sale la Constantinopol, pentru ca el a murit in exil, iar sarbatoarea principala a lui este la 21 ianuarie, in fiecare an. Sfantul Maxim Marturisitorul s-a nascut in anul 580, dintr-o familie nobila, a ramas orfan la varsta de 9 ani si a fost incredintat unei manastiri din Palestina. La anul 614 se retrage la o manastire din Crisopolis, de pe tarmul rasaritean al Bosforului de astazi, de unde, dupa 10 ani, se muta la Manastirea ‘Sf. Gheorghe’ din Cizic. In anul 626, din cauza unei incursiuni a persilor, este silit sa plece de la aceasta manastire si dupa ce peregrineaza prin Grecia si Egipt se asaza pentru mai multa vreme intr-o manastire din Cartagina, din nordul Africii. Aici are loc, in anul 646, celebra disputa cu viitorul patriarh al Constantinopolului, Pirus, cel care impartasea erezia monotelita. Pe la anul 634, Sfantul Maxim Marturisitorul a devenit un exponent principal al apararii Ortodoxiei impotriva acestei erezii monotelite. In anul 649, Sfantul Maxim Marturisitorul se afla la Roma, unde are un rol hotarator in pregatirea si desfasurarea unui sinod care, sub papa Martin I, condamna monotelismul’.

Dupa anul 655, Sf. Cuv. Maxim Marturisitorul a fost condamnat de mai multe ori si exilat pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta ortodoxa, trecand la Domnul in anul 662, dupa cum ne-a spus tot PS Visarion Rasinareanu: ‘Datorita tariei sale si a caracterului sau deosebit pentru apararea dreptei credinte, in anul 655 Sfantul Maxim Marturisitorul este condamnat de un sinod, dupa ce este adus cu forta la Constantinopol, pentru opozitia lui fata de monotelismul sustinut chiar de casa imperiala si trimis in exil, in Tracia. In anul 656, Sfantul Maxim Marturisitorul este adus iarasi la Constantinopol, unde este torturat si trimis din nou in exil. In anul 662 este adus inca o data la Constantinopol, fiind condamnat de un sinod local. Dupa ce i se taie limba si mana dreapta, Sfantul Maxim Marturisitorul a fost trimis intr-un nou exil, pe coasta orientala a Marii Negre. Acolo a murit de batranete, epuizat de torturi, la 13 august 662, si a ramas pana la moarte monah, fiind unul dintre cei mai mari teologi’.

Sf. Cuv. Maxim Marturisitorul este cunoscut si pentru lucrarile sale teologice care sunt actuale si aplicabile si in zilele noastre. In acest sens, PS Visarion Rasinareanu ne-a spus ca ‘Sfantul Maxim Marturisitorul a scris aproape in fiecare din domeniile Teologiei. Cea mai importanta lucrare a sa este ‘Ambigua’, care da o explicare ortodoxa a expresiei lucrarii teandrice a Mantuitorului Iisus Hristos folosite de Dionisie Areopagitul impotriva interpretarii ei de catre erezia monotelita. Tot de la el a mai ramas o explicare a Rugaciunii Domnesti, apoi 200 de capete despre teologie si iconomia Intruparii, despre cunoastere, precum si raspunsurile catre Talasie. Sfantul Maxim Marturisitorul ramane pe deplin actual si astazi, in viata Bisericii, incat operele sale sunt izvor de intelepciune dumnezeiasca si dreptar de viata pentru crestinii zilelor noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente