Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Începutul săptămânii viitoare este marcat de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Ca praznic al tuturor cetelor îngerești, ziua de 8 noiembrie este cinstită încă din secolul al V-lea, răspândindu-se foarte repede în tot Răsăritul creștin, informează TRINITAS TV. Sfinții Arhangheli sau „Sfinții Voievozi” sunt reprezentați de către iconografia bizantină, de cele mai multe ori, împreună.

„Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cunoscuți, mai ales, după icoanele lor. În general, sunt reprezentați la ușile împărătești ale fiecărei biserici. Unul este cu sabia în mână, celălalt este cu un glob în mână. Sfântul Arhanghel Mihail are sabia, fiind reprezentativ pentru perioada Vechiului Testament, cel care a făcut mijlocirea între Dumnezeul Vechiului Testament și poporul ales al lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gavriil este reprezentativ pentru Noul Testament, cu numele lui fiind corelată prima dintre acțiunile importante pe care le-a săvârșit Dumnezeu pentru mântuirea noastră și anume Buna Vestire”, a spus Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodocșilor români din Ungaria.

Arhanghelul Gavriil, al cărui nume înseamnă în limba ebraică „apărătorul meu este Domnul”, este cinstit în tradiția creștină ca mesager al lui Dumnezeu. El este cel care a adus Fecioarei Maria vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului.

„Prin această vestire, pe care Arhanghelul Gavriil i-a adus-o Maicii Domnului și mai ales prin dispoziția Maicii Domnului de a răspunde chemării lui Dumnezeu și de a conlucra împreună cu Dumnezeu pentru împlinirea planului de mântuire a omenirii întregi, s-a realizat, practic, mântuirea noastră, pentru că, astfel, Fiul lui Dumnezeu a putut să se Întrupeze”, a mai spus Preasfințitul Părinte Siluan.

În unele lăcașuri de cult, pictate în stil renascentist sau neo-renascentist, Sfântul Arhanghel Mihail este pictat cu o balanță în mână, iar Sfântul Arhanghel Gavriil cu un crin, simbol al bunei-vestiri pe care a adus-o Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente