Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, este prăznuit mâine, 11 august, în Biserica Ortodoxă. Acesta a fost chemat, în Muntenia, în timpul domniei lui Radu cel Mare pentru a organiza biserica din Țara Românească. În anul 1503 înființează Episcopiile Râmnicului și Buzăului. Apoi, se retrage la Sfântul Munte Athos unde trece la cele veșnice în anul 1508.

Despre personalitatea Sfântului Ierarh a oferit mai multe informații pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal: „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului a fost o personalitate care se caracterizează pe de-o parte prin smerenie, ascultare, asceză deosebită. Pe de altă parte se caracterizează printr-un spirit administrativ și organizatoric deosebit. A dobândit această cunună duhovnicească cu totul specială datorită vieții sale, atât în muntele Athos, cât și în diferite părți în peninsula Balcanică, în Albania, chiar și în Bulgaria de astăzi”.

Moaștele Sfântului au fost aduse în țară de Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Mâna și capul sfântului Nifon au fost păstrate în Biserica de la Curtea de Argeș. Din porunca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la 25 octombrie 1949, Sfintele moaște au fost aduse la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova unde se găsesc și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente