Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine „Izvorul Tămăduirii”

Mâine, creștinii ortodocși sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii.” Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

Informații aflăm de la Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei care a spus: „În Săptămâna Luminată ne aducem aminte Vineri de o minune care subliniază importanța pe care o are agheasma. Leon cel Mare nu devenise încă împărat când a întâlnit în preajma Constantinopolului un orb însetat și nu avea de unde să-i dea apă. Și a auzit un glas din pădure ‘Intră Leone în pădure și vei găsi’. Și a intrat Leon, a găsit un izvor miraculos, i-a dat orbului să bea și l-a udat și pe ochi și și-a recăpătat vederea. Leon când a ajuns împărat a construit acolo o Biserică. Mai apoi a mărit-o Justinian. Biserica prefăcută de multe ori dăinuiește și în zilele noastre. Și acum, în Constantinopol sau în Instanbulul de azi persistă Mănăstirea Balukli cu izvorul tămăduitor al Maicii Domnului. Și asta deoarece vocea pe care o auzise în pădure Leon era vocea Maicii Domnului”, informează TRINITAS TV.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului ne amintește, totodată, și de Vinerea Mare. În această zi, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care a vărsat lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde și de vindecare.

Alte informații aflăm de la Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei care a spus: „Trebuie să vedem ‘Izvorul Tămăduirii’ legat de Vinerea Patimilor. În Vinerea Patimilor Mântuitorul Iisus Hristos știm cu toții că este răstignit pe Cruce. Maica Domnului stă alături de Cruce și iconografia o prezintă așezată sub coasta Mântuitorului, de unde curge sânge și apă, cele două elemente euharistice. Sângele, Sfânta Împărtășanie și Apa Botezului. Apoi Maica Domnului este într-adevăr întruchiparea Bisericii. Ea este simbolul Bisericii. Deci, Maica Domnului de la Crucea Învierii de astă dată în Vinerea Săptămânii Luminate este Maica dătătoare de viață. De aceea se numește și Izvorul Tămăduirii sau Izvorul dătător de viață”.

Tot în această zi, în toate Bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei.

Detalii cu privire la acest eveniment oferă Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei care a spus: „Izvorul de astăzi, prin mijlocirea Maicii Domnului, aduce viață nouă tuturor. Și astfel precum Mântuitorul Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând prin Sfânta aghiasmă ne dă puterea de a lupta împotriva ispitelor, puterea de a lupta împotriva diavolului și puterea de a fi vii”.

Informații cu privire la apa sfințită oferă Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei care a spus: „Apa sfințită în Vinerea Luminată este purtătoare de har. Ne aduce nouă binecuvântare, sfințenie și putere din Hristos cel izvorât din mormânt. De fapt, Sfântul Apostol Pavel scriindu-le corintenilor și vrând să-i facă atenți la faptul că toată puterea sfințitoare vine prin harul Duhului Sfânt din Hristos zice, referitor la evrei, că în pustie ei au băut apă din stâncă și au fost hrăniți cu mană. Dar stânca îl prefigura pe Hristos întru Care ne întărim noi acum, în Săptămâna Luminată”.

Credincioșii care participă la Sfânta Liturghie iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor și ogoarelor. Sfânta Liturghie precum și slujba de sfințire a aghesmei mici care se vor oficia la Catedrala Patriarhală din București, vor fi transmise în direct de TRINITAS TV, televiziunea Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…