Sarbatoarea ‘Izvorul Tamaduirii’ este legata de o minune petrecuta in secolul al V-lea. La acea vreme, un orb si-a recapatat vederea spalandu-se cu apa unui izvor spre care l-a trimis vocea Maicii Domnului. De asemenea, aceasta sarbatoare este legata si de sfintirea Bisericii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de langa Constantinopol, ridicata pe locul acestui izvor vindecator de catre imparatul bizantin Leon cel Mare. Mai multe amanunte despre aceasta sarbatoare ne-a oferit pr. conf. dr. Constantin Necula, consilier al Sectorului Bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Intotdeauna, praznicele cele mari care vizeaza o actiune, o minune a prezentei lui Dumnezeu in viata Bisericii sunt impartite in bucurie si slava cu cea care s-a facut poarta pentru popoare, pentru mantuirea noastra. Praznicul Izvorului Tamaduirilor, pe langa faptul ca aminteste de biserica ctitorita de imparatul Leon, intr-una din padurile din apropierea cetatii celei sfinte a Constantinopolului, binecuvinteaza cu memoria ei si prezenta Maicii Domnului in actul mantuirii pe care Hristos il propune omenirii prin Invierea Sa. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un act istoric – aceasta sfintire si tarnosire de biserica, dar si un act metaistoric – toate cele care se canta la strana in ziua aceasta a Izvorului Tamaduirii vizeaza existenta Maicii Domnului, modul in care aceasta s-a facut poarta de intrare a apei celei vii in viata Bisericii, modul in care din ea a izvorat mantuirea’.
Procesiune cu moaștele Sfântului Ioan Rusul de hramul Parohiei Brâncuși
Parohia Brâncuși, din Sectorul 6 al Capitalei, își serbează vineri unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ioan Rusul. Cu această ocazie, racla cu un fragment din moaștele acestuia va fi purtată în procesiune în jurul lăcașului…
PS Varlaam a hirotonit un diacon pentru Biserica Sfântul Silvestru din Capitală | Galeria Foto
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a slujit marți la Mănăstirea Antim. În cadrul Sfintei Liturghii, Sebastian Pană, coordonator de producție la Trinitas TV, a fost hirotonit diacon. Noul cleric va sluji la Biserica…
Editura Institutului Biblic a publicat volumul „Istoria Sfintei Cuvioase Teofana Basarab”
Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a publicat volumul bilingv „Istoria Sfintei Cuvioase Teofana Basarab”, ca urmare a canonizării primei monahii din istorie cunoscută ca fiind de origine română. Sfânta Cuvioasă Teofana a fost…
Bookfest 2022: Ce volume vor lansa Editurile Patriarhiei Române
Editurile Patriarhiei Române participă în perioada 1-5 iunie 2022 la Salonul Internațional de Carte Bookfest care se va desfăşura în Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2. Oferta de carte include o gamă variată de…
24 mai: Ziua europeană a parcurilor naţionale
Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită în 24 mai, la nivel continental, pentru a apropia oamenii de natură şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi…