Numita in popor si Ispas, aceasta sarbatoare este praznuita de catre Biserica la 40 de zile dupa Inviere, in joia saptamanii a sasea dupa Pasti. Inaltarea Domnului reprezinta momentul final al activitatii pamantesti a Mantuitorului Iisus Hristos, fiind conditia trimiterii in lume a Duhului Sfant, prin intermediul caruia Hristos este prezent in mijlocul crestinilor pana la sfarsitul veacurilor. Despre semnificatiile acestei sarbatori ne-a vorbit pr. prof. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Mantuitorul inviat este deja intr-un fel inaltat. El nu mai este pamantesc prin Inviere. Trupul Sau nu mai este un trup pamantesc, ci este un trup indumnezeit, un trup ceresc, un trup care nu mai este circumscris de loc si de timp, un trup care se arata si care dispare, dupa cum vedem din aratarile dupa Inviere. Mantuitorul este deja inaltat, este deja indumnezeit. Cu toate acestea, 40 de zile Mantuitorul S-a aratat in multe randuri si in multe feluri ucenicilor Sai, incredintandu-i despre taina si minunea Invierii Sale. Daca Mantuitorul a inviat duminica, 16 Nisan, respectiv 9 Aprilie a anului 30 al erei crestine, la 40 de zile, in joia aceasta are loc Inaltarea Mantuitorului la cer. De acum, Mantuitorul isi implineste necontenit fagaduinta facuta Apostolilor la una din aratarile Sale: ‘Iata, voi fi cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului’. Mantuitorul inaltat ramane cu noi, ramane cu Biserica Sa, ramane cu fiecare dintre credinciosii Sai’.
„Bucuria Vacanței” în Protoieria Vălenii de Munte: Tabere gratuite pentru copii de pe ambele maluri ale Prutului
În Protoieria Vălenii de Munte se desfășoară cea de-a XIII-a ediție a taberelor gratuite „Bucuria Vacanței”. A doua serie de copii, grupul de cateheză al parohiei bucureștene Apărătorii Patriei, participă la tabără în perioada 7-14…
Ziua Mondială a Caligrafiei este sărbătoriră anual în a doua zi de miercuri din luna august
Caligrafia reprezintă forma artistică a scrisului de mână și datează din antichitate. Scrierea caligrafică a fost utilizată pentru a da o frumusețe aparte a manuscriselor. Ziua Mondială a Caligrafiei a fost fondată în 2017 de…
Mihai Viteazul a fost pomenit la Biserica memorială din Alba Iulia
Arhiepiscopul Irineu a oficiat marți o slujbă de pomenire pentru Mihai Viteazul în Biserica memorială amplasată pe locul fostei catedrale ctitorite de domnitor la Alba Iulia. Comemorarea a avut loc în contextul împlinirii, în data…
Achilleas G. Chaldaeakes va susține un atelier inedit în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași
Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași îți oferă posibilitatea de a participa fizic sau online la un atelier inedit, intitulat „Analiza și interpretarea partiturilor psaltice”, susținut de prof. dr.…
Republica Moldova: Sfântul Pantelimon a fost sărbătorit la viitoarea Catedrală din Cahul
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit marți pe șantierul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Cahul. Viitoarea catedrală își serbează hramul anual în data de 9 august, potrivit calendarului nerevizuit respectat în…