Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire

In aceasta zi, Arhanghelul Gavriil a venit la Sf. Fecioara Maria si i-a vestit ca ea va fi cea care il va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Despre semnificatiile acestui praznic imparatesc ne-a vorbit pr. prof. Florin Chichioaca de la Seminarul Teologic Liceal ‘Sf. Ioan Iacob’ din Dorohoi: ‘Un praznic imparatesc deosebit de important pentru viata Bisericii, o sarbatoare totodata in cinstea Maicii Domnului, dar si in cinstea lui Dumnezeu-Fiul Intrupat. Praznicul de astazi este inceputul drumului de rascumparare, pe care Dumnezeu il deschide omului facut dupa chipul Sau si pe care, pana atunci, diavolul l-a tinut in lanturile ferecate ale minciunii, l-a tinut in frica, in inselare si in nestiinta. Intruparea lui Dumnezeu Fiul in lume face parte din planul divin de mantuire a lumii. De aceea, acest fapt minunat a si fost anuntat de profeti inca din Vechiul Testament, cum avem exepmlul profetului Isaia 7, 14, unde se spune ca ‘Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste Fiu si vor pune numele Lui Emanuel, care inseamna cu noi este Dumnezeu’, sau exemplul de la Iezechiel 44, 1-3, unde se relateaza trecerea celui sfant prin usa de rasarit a Templului o singura data, in talmacirea Sf. Parinti aceasta reprezentand evenimentul unic in care Fecioara va naste, si dupa nastere ramane fecioara’.

Pr. prof. Florin Chichioaca ne-a evidentiat si exemplul de credinta si smerenie pe care il ofera Sf. Fecioara Maria tuturor credinciosilor prin faptul ca accepta fara ezitare sa fie mama dupa trup a Fiului lui Dumnezeu: ‘Acest exemplu pe care Sf. Fecioara Maria il ofera tuturor crestinilor este un exemplu pe care, mai tarziu, il vor da si alte sfinte femei care isi vor inchina viata in intregime lui Dumnezeu, femei cuvioase, femei care au ajuns chiar pana la mucenicie pentru credinta in Iisus Hristos. Cu siguranta, faptul ca Sf. Evanghelist Luca este singurul care relateaza acest fapt al Buneivestiri arata ca el a fost apropiat de Sf. Fecioara Maria. Sf. Fecioara Maria, pentru Apostoli si pentru Sf. Evanghelist Ioan si fata de Sf. Luca, a fost ca o mama iubitoare si cu siguranta ea i-a marturisit lui aceste ganduri, aceste lucruri care s-au petrecut in tineretea ei, in mod deosebit fata de alti Apostoli. Sf. Fecioara Maria se poarta ca o mama, ca o aparatoare a noastra si ne arata ca trebuie sa fim smeriti in intreaga noastra viata si sa cautam sa placem lui Dumnezeu, si nu oamenilor’.

Despre semnificatiile duhovnicesti ale sarbatorii de astazi ne-a vorbit si pr. lect. Emil Cioara, slujitor la Catedrala episcopala din Oradea: ‘Acest praznic se numeste in limba greaca ‘ziua salutarii’, el fiind fixat de Biserica in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil a vestit pe Sf. Fecioara ca ea va naste pe Mesia, cand s-a si zamislit Dumnezeiescul Prunc in pantecele Sfintei Fecioare prin puterea Sf. Duh. Aceasta sarbatoare a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la data de 25 martie’.

Pr. lect. Emil Cioara ne-a vorbit si despre importanta sarbatorii Buneivestiri: ‘Daca ne gandim la importanta acestei sarbatori pentru noi crestinii ortodocsi, trebuie sa ne aplecam putin atentia asupra troparului acestui praznic care este plin de o adanca incarcatura teologica. Imi permit sa citesc cateva versete din acest tropar, cateva stihuri: ‘Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu Fiu al Fecioarei se face si Gavriil darul il binevesteste. Pentru aceasta, si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine’. Acest tropar ne descopera taina mantuirii neamului omenesc. Inca de la Buna Vestire s-a facut inceputul mantuirii neamului nostru omenesc’.

Comentarii Facebook


Știri recente