Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului

În Biserica Ortodoxă este sărbătorită astăzi, 31 august, Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului. Sărbătoarea este dedicată aducerii cinstitului brâu în cartierul Halkopratia din Constantinopol, în zilele împăratului bizantin Justinian cel Mare. Tot acum este pomenită și vindecarea miraculoasă a împărătesei Zoe prin atingerea sfintei racle.

Părintele profesor Cătălin Ifrim, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi a oferit mai multe detalii pentru Radio TRINITAS privind Brâul Maicii Domnului: „Tradiția spune că Sfântul Apostol Toma nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului s-a întristat. Pentru a-l mângâia Fecioara Maria i-a descoperit minunea înălțării Sale cu trupul la cer, lăsându-i ca amintire Brâul său, țesut din păr de cămilă, singura amintire prețioasă care se păstrează din viața ei pământească. Până în secolul al IV-lea Brâul Maicii Domnului s-a păstrat la Ierusalim. După un scurt transfer în Capadocia, Sfântul Brâu a fost adus în Ierusalim de către Împăratul Teodosie cel Mare, iar în anul 325 împăratul Arcadie l-a adus la Constantinopol și l-a pus într-o raclă prețioasă pe care a sigilat-o. Împărăteasa Zoe l-a cusut cu fir de aur și l-a reașezat în raclă”.

În secolul al XIII-lea trimișii regelui bulgar Ioniță Caloian au luat Brâul Maicii Domnului de la Constantinopol. Un secol mai târziu cneazul sârb Lazăr I îl dăruiește Mănăstirii Vatoped din muntele Athos, unde se află și astăzi. Evlavia românilor pentru Brâul Maicii Domnului a crescut, astfel „domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab, a înnoit incinta Mănăstirii Vatoped și a construit un Paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului” care a fost renovat în 1794, tot cu ajutoare românești. De asemenea, în secolul al XIX țara noastră a dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă precum și racla de argint în care se păstrează Brâul”, după cum a mai spus părintele profesor Cătălin Ifrim .

Comentarii Facebook


Știri recente