Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Arhidiacon Ștefan

În a treia zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos este un model de jertfă creștină pentru fiecare dintre noi, informează TRINITAS TV.

„Această sărbătoare a fost rânduită de Biserică a treia zi de Crăciun, tocmai pentru a pune în evidență faptul că tocmai de la început Biserica a fost mărturisitoare și martirică. Mărturisitoare în sensul că a trebuit să propovăduiască pe Iisus Hristos, Cel care se naște în Betleemul Iudeii, Cel care avea să fie Răstignit pe Golgota și avea să Învieze ridicând și pe om la Cer. Biserica a fost martirică pentru că răul își are puterea lui și nu poate fi învins decât printr-o jertfă. După modelul Mântuitorului Iisus Hristos, mulți dintre creștini s-au jertfit. Așa a făcut și Sfântul Arhidiacon Ștefan”, a spus părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie din București.

Pentru că exista obiceiul ca cei omorâți cu pietre să nu fie înmormântați în cavoul familiei, Sfântul Ștefan a fost pus într-un mormânt care aparținea cuiva dintre cei care credeau în Domnul Iisus Hristos. Moaștele sale au fost descoperite în anul 415.

„Primii creștini l-au luat pe Sfântul Arhidiacon Ștefan ca model pentru că au văzut puterea credinței lui de a mărturisi neînfricat credința în adevăratul Dumnezeu, în același timp și puterea de a sluji celor din Biserică și de a actualiza în fapte de caritate credința în Hristos”, a mai adăugat părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu.

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Arhidiacon Ștefan, peste 400.000 de români își serbează ocrotitorul.

Comentarii Facebook


Știri recente