Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, din Tracia, intr-o familie de crestini evlaviosi, in prima jumatate a secolului al XI-lea. A parasit de tanara casa parinteasca, intrand in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. Acolo a dus o viata ascetica severa, timp de mai multi ani. De aici a plecat in Tara Sfanta, la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de calugarite. Aici a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal, Epivat, unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.

Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape doua sute de ani intr-o biserica din Epivat. In anul 1235, au fost asezate la Tarnovo, iar mai apoi la Belgrad. In secolul al XVI-lea, moastele au fost duse la Constantinopol. In anul 1641, voievodul moldovean Vasile Lupu a reusit, prin staruinte indelungate si cu un efort financiar considerabil, sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, ctitoria sa. In prezent, moastele Cuvioasei Parascheva se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

In anul 1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea Cuvioasei Parascheva, cu zi de praznuire pe 14 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente

La noapte trecem la ora de iarnă

România trece oficial la ora de iarnă. În noaptea de 24 spre 25 octombrie, ceasurile se vor da înapoi, ora 04:00 va deveni 03:00. Astfel, 25 octombrie devine cea mai lungă zi din an, cu…