Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, din Tracia, intr-o familie de crestini evlaviosi, in prima jumatate a secolului al XI-lea. A parasit de tanara casa parinteasca, intrand in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. Acolo a dus o viata ascetica severa, timp de mai multi ani. De aici a plecat in Tara Sfanta, la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de calugarite. Aici a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal, Epivat, unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.

Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape doua sute de ani intr-o biserica din Epivat. In anul 1235, au fost asezate la Tarnovo, iar mai apoi la Belgrad. In secolul al XVI-lea, moastele au fost duse la Constantinopol. In anul 1641, voievodul moldovean Vasile Lupu a reusit, prin staruinte indelungate si cu un efort financiar considerabil, sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, ctitoria sa. In prezent, moastele Cuvioasei Parascheva se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

In anul 1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea Cuvioasei Parascheva, cu zi de praznuire pe 14 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente