Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi Nasterea Prea Sfintei Fecioare Maria.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prima mare sarbatoare din cursul Anului Bisericesc care incepe la 1 septembrie.

Sfanta Fecioara Maria a fost singurul copil al dreptilor Ioachim si Ana, care sunt sarbatoriti a doua zi dupa Nasterea Maicii Domnului, la 9 septembrie. Nasterea Sfintei Fecioare este datata intre anii 19 si 22 inainte de Hristos, fiind rodul rugaciunii Sfintilor, Dreptilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana, care au fagaduit lui Dumnezeu ca daca vor avea un copil il vor inchina Lui.

Aceasta sarbatoarea este praznuita in Rasarit din secolul al V-lea, iar in Occident a fost introdusa in secolul al VII-lea, in timpul Papei Serghie I, genralizarea ei avand loc insa mai tarziu, in secolul al IX-lea.

In calendarul popular sarbatoarea este numita Santa Maria Mica si marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. De asemenea, sarbatoarea anunta inceputul unor activitati practice specifice, precum culegerea unor plante si fructe tamaduitoare, batutul nucilor, culesul viilor, semanatul graului, orzului si secarei de toamna.

Parintele Nicolae Dascalu, Consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Directorul Institutului Cultural-Misionar TRINITAS, a subliniat faptul ca Sfanta Fecioara Maria este un exemplu de curatire sufleteasca, de lauda si cinstire adusa lui Dumnezeu: ‘De fiecare data cand ne rugam Maicii Domnului, fiecare dintre noi parca devine copil; coboara in varsta si se apropie de varsta prunciei, de varsta nevinovatiei, pentru Maica Domnului prunca ne indeamna la mai multa curatie sufleteasca, la mai multa bucurie pentru slava lui Dumnezeu si la mai multa grija fata de copiii nostri. Maica Domnului este ocrotitoarea noastra, a tuturor. Ea este Maica vietii, cea care ne daruieste de fiecare data sperante reinnoite.’

Comentarii Facebook


Știri recente