Aceasta sarbatoare face referire la faptul ca Pruncul Iisus a fost adus in templul din Ierusalim de catre dreptul Simeon si proorocita Ana. Dupa legea iudaica, la 40 de zile de la nastere, mama unui baiat trebuia sa aduca jertfa la templu, pentru curatirea ei, doua turturele sau doi pui de porumbel. Totodata, trebuia sa-si duca la templu copilul, pentru rascumparare, dat fiind ca intaiul nascut barbat era socotit al lui Dumnezeu. Intampinarea Domnului s-a petrecut la 40 de zile dupa Nasterea Mantuitorului si este prezentata in al doilea capitol al Evangheliei dupa Sfantul Evanghelist Luca. Prin aceasta, Batranul Simeon si proorocita Ana recunosc in pruncul Iisus, adus la templu, pe Mesia. Parintele profesor Nicolae Tugui de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Apostol Andrei’, din Galati, ne-a vorbit despre semnificatiile acestei sarbatori: ‘Fiind adus Mantuitorul la Templu de catre Sf. Fecioara si Dreptul Iosif, fiind afierosit si inchinat lui Dumnezeu, se anticipeaza prin aceasta, se arata lumii si in felul acesta ca Mantuitorul Hristos este Cel care a venit, S-a facut Om, pentru ca omenirea, pentru ca omul cel zidit de Dumnezeu dupa chipul lui Dumnezeu cu menirea de a ajunge si a fi asemenea cu Dumnezeu, a ajunge la asemanarea cu Dumnezeu. Mantuitorul Hristos a venit sa readuca omenirea si omul din nou la Dumnezeu, in chip simbolic, anticipand moartea pe cruce, Invierea si Inaltarea Mantuitorului Hristos. In gestul acesta al aducerii la templu a Mantuitorului vedem lucrarea ulterioara a Sa, Care a redeschis omului calea catre Dumnezeu, calea catre viata cu Dumnezeu si in Dumnezeu, calea indumnezeirii’.
În imagini: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale – 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat sâmbătă, 21 mai, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale. La hram au participat și doi ierarhi din Bulgaria: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum…
Tomosul sinodal pentru proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab (Text integral)
Textul integral al Tomosului sinodal prezentat la proclamarea canonizării Cuvioasei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai 2022: Tomos sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române pentru proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe…
În Anul omagial al rugăciunii, Biserica Ortodoxă Română proclamă sfințenia unei isihaste: Cuvioasa Teofana Basarab
La hramul Catedralei Patriarhale, sâmbătă, 21 mai 2022, a avut loc evenimentul istoric prin care s-a proclamat sfințenia Cuvioasei Teofana Basarab, prima monahie din istorie cunoscută ca fiind de origine română și fiica Domnitorului Basarab…
Patriarhul Daniel reamintește grija Sfântului Constantin cel Mare pentru creștinii daco-romani
„Sfinții Împărați Constantin și Elena au avut o grijă deosebită și pentru teritoriul țării noastre”, a reamintit sâmbătă Patriarhul Daniel, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale și a spus că acesta este, din păcate un…
Video: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale. A fost proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab
Sute de credincioși s-au rugat Sfinților Împărați Constantin și Elena sâmbătă dimineață pe Dealul Patriarhiei. La hramul istoric al Catedralei Patriarhale a slujit Patriarhul Daniel alături de mai mulți ierarhi români, dar și bulgari, invitați…