Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi Inaltarea Sfintei Cruci.

In fiecare an, la 14 septembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci facuta de catre Episcopul Macarie al Ierusalimului in anul 335 in biserica construita in cinstea acesteia in Ierusalim. In antichitate, crucea era considerata un instrument de tortura pentru facatorii de rele, care erau condamnati la moarte. Prin rastignirea pe cruce a Domnului nostru Iisus Hristos, ea a devenit simbolul crestinismului pentru ca prin ea Hristos a rascumparat neamul omenesc. Astfel, prin cruce s-a omorat moartea, s-a dezlegat pacatul stramosesc, ni s-a daruit Invierea si am redevenit fii si mostenitori ai lui Dumnezeu.

Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, aminteste de doua evenimente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci: in primul rand, aflarea Crucii, pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos, de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama imparatului Constantin cel Mare, si inaltarea ei solemna in vazul poporului de catre Episcopul Macarie al Ierusalimului, iar in al doilea rand, aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, la anul 629, in timpul domniei imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, dupa ce Patriarhul Zaharia a inaltat-o in vazul credinciosilor la 14 septembrie 630.

Parti din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos se afla in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, la Roma si Constantinopol. In orasul Iasi exista o biserica care isi serbeaza hramul in ziua Inaltarii Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente