Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi Aducerea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur

Sf. Ioan Gura de Aur a fost patriarh al Constantinopolului pe vremea imparatului Arcadiu (395-408) si a imparatesei Eudoxia. Moastele sale au fost aduse din exil, in anul 438, in timpul imparatului Teodosie. Acest fapt s-a datorat Sfantului Proclu, unul dintre ucenicii Sf. Ioan Gura de Aur, care l-a convins pe imparatul Teodosie sa permita aducerea moastelor Sfantului in cetate. Trupul Sfantului a fost adus de la Comane, la hotarele Armeniei, dupa 31 de ani de la trecerea sa la Domnul si au fost depuse intr-un sicriu de aur. Sfintele sale moaste au fost asezate in Biserica ‘Sfintii Apostoli’, intr-o zi de 27 ianuarie. Amanunte despre contextul aducerii moastelor Sf. Ioan Gura de Aur ne-a oferit domnul prof. dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Sf. Ioan Gura de Aur a murit in anul 407, in exil, intr-o regiune dinspre Caucaz, unde fusese exilat de catre imparatul de atunci al Imperiului Bizantin, Arcadie, si a fost ingropat acolo, iar dupa aproape 30 de ani, moastele lui, mai precis in anul 438, au fost aduse la Constantinopol. Sarbatoarea aceasta a Aducerii moastelor lui a ramas in traditia crestina, fiindca Sf. Ioan a fost unul dintre cei mai mari Parinti ai Bisericii. Aducerea acestor moaste a fost facuta de catre fiul lui Arcadie, imparatul Teodosie al II-lea, care se simtea vinovat pentru pacatele care le-au facut parintii lui, Arcadie si Eudoxia. Ei il exilasera pe nedrept si i-au adus moastele la Constantinopol in procesiune si cu mare primire de catre poporul Capitalei, fiind atunci patriarh al Constantinopolului, o mare personalitate, Proclu’.

Sf. Ioan Gura de Aur se bucura de mare cinstire din partea credinciosilor din intreaga lume crestina, dar mai ales din partea celor din Constantinopol. Domnul prof. dr. Emilian Popescu ne-a amintit cateva dintre motivele pentru care Sf. Ioan Gura de Aur este atat de iubit de catre credinciosi: ‘Sf. Ioan Gura de Aur a ramas in memoria populatiei din Constantinopol ca un mare Parinte si foarte iubit. Aceasta dragoste isi avea radacinile ei in modul in care el s-a comportat cu populatia Constantinopolului. A fost un critic foarte sever la adresa pacatului, la adresa nelegiuirilor pe care le faceau cei bogati si era aproape de oamenii saraci. A instituit foarte multe asezaminte pentru cei saraci, iar la toate acestea se adauga darul oratoric care a castigat populatia din Constantinopol, dar a fost pedepsit pe nedrept’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…