Biserica Ortodoxa sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului

Numita in popor si Sfanta Maria Mare, aceasta sarbatoare este randuita in amintirea zilei in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice. Despre semnificatiile sarbatorii de astazi ne-a vorbit IPS Laurentiu, Mitropolit al Ardealului: ‘Praznicul Adormirii Maicii Domnului este atat de important pentru noi, pentru ca face parte din praznicele imparatesti, fiind unul dintre cele mai importante praznice adresate Maicii Prea Curate. Sunt patru sarbatori ale Maicii Domnului, dar trecerea ei spre Hristos, spre Fiul Sau, adormirea sa, este cea mai importanta. De aceea, se numeste in popor Sfanta Maria Mare. Iubirea intrupata s-a realizat prin coborarea lui Hristos in lume, luarea firii omenesti din trupul unei maici, unei femei, aceasta ramanand si fiind declarata de Insusi Fiul sau ca ocrotitoare a noastra’.

Dupa cum ne-a spus PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, sarbatoarea de astazi este un prilej de bucurie pentru toti crestinii si un moment potrivit de amintire a necesitatii implinirii cuvantului lui Dumnezeu: ‘Sarbatoarea aceasta este o incununare a anului bisericesc, fiind ultima mare praznuire a acestui an. Sarbatoarea aceasta este o implinire a cuvantului Sf. Arhanghel Gavriil care, la Buna Vestire, i-a spus Nascatoarei de Dumnezeu: ‘Binecuvantata esti tu intre femei’. Este o implinire a insusi cuvantul Maicii Domnului care a spus: ‘Iata, de acum ma vor ferici toate neamurile’. Sarbatoarea aceasta este o fericire de care insasi Maica Domnului a vorbit. Este un mesaj, si nu uitam ca la nunta din Cana Galileei, Maica Domnului a spus celor care au rugat-o sa intervina: ‘Faceti tot ce va va spune El’. Sarbatoarea aceasta este acest mesaj al Maicii Domnului care este un mesaj permanent catre crestinatatea de atunci si de astazi si de pana la sfarsitul veacurilor. Ce ne spune Mantuitorul Iisus Hristos? El ne spune sa ne iubim unii pe altii, El ne spune sa fim ingaduitori, sa fim iertatori, sa fim buni, sa ne castigam munca numai prin munca cinstita, sa fim ascultatori, sa fim iubitori de Dumnezeu, sa fim iubitori de aproapele, sa fim iubitori chiar si fata de vrajmasi. Iata, acest sfat ni-l da Maica Domnului la acest praznic’.

Pentru ca a venit in sprijinul tuturor celor i-au cerut ajutorul, Maica Domnului se bucura de o mare cinstire in randul crestinilor din intreaga lume. De-a lungul timpului, credinciosii au numit-o si ‘aparatoarea tuturor crestinilor’, ‘scara credinciosilor catre cer’ sau ‘lumina a toata lumea’. Despre cinstirea de care se bucura Maica Domnului ne-a vorbit PS Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos: ‘Intoarcerea noastra catre Tatal Cel ceresc se face in ajutorul darului de pe pamant care este Mama cea cereasca. Noi avem, pe langa mama noastra pamanteasca, pe Mama cea cereasca, care este Maica lui Dumnezeu. Iata cum o numim: ‘Bucuria si lauda a toata lumea’, ‘Casa Domnului’, ‘Munte umbrit’, ‘Scara si bucuria tuturor celor necajiti’, ‘Sceptru al Imparatului’, ‘Lumina a toata lumea’, ‘Mantuire a credinciosilor’ si ‘Aparatoarea si Scaparea tuturor crestinilor’. Icoanele ei, dintotdeauna, au fost niste ferestre aducatoare de dragoste de mama in sufletele noastre si locurile unde sfintele icoane ale Nascatoarei de Dumnezeu au capatat o stralucire cu totul aparte, care sunt sfintele manastiri, pentru ca manastirile sunt gradinile ei unde lucreaza fiicele ei. Asa cum Maica Domnului, la sfanta ei adormire, ajutata de fecioare, la fel sfintele manastiri au preluat acest aspect al mutarii Maicii Domnului de pe pamant in ceruri, ceruri de pe pamant in bisericile care mai toate au hramul inchinat Adormirii Nascatoarei de Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente