Biserica Ortodoxă Română va sărbători mâine pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți

Credincioșii ortodocși români îl sărbătoresc mâine, 1 iulie, pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Sfântul se bucură de mare cinste și evlavie în nordul Moldovei, îndeosebi în orașul Rădăuți.

Mai multe amănunte despre viața sfântului a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele profesor Ion Vicovan, Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași: „Despre Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți nu se cunosc foarte multe elemente. A trăit în a doua jumătatea a veacului al XIV-lea și începutul veacului al XV-lea. Despre el aflăm informații în lucrarea unui ieromonah ucrainean de la Kiev, care în anul 1621 sau 1622 îl menționează pe Sfântul Leontie de la Rădăuți, numindu-l sfânt. În tradiție se spune că ar fi fost viețuitor la Rădăuți, unde se pare că mai târziu, posibil în vremea lui Alexandru cel Bun, ar fi ajuns Episcop, după care s-a retras. A fost și a rămas ca sfânt făcător de minuni, însă sfintele sale moaște s-au pierdut spre jumătatea veacului al XVII-lea”.

În urma cercetărilor arheologice din perioada 1974-1977 au fost găsite moaștele Sfântului Leontie. Ele au fost așezate într-o raclă în anul 1991 și așezate în Paraclisul „Sfântul Leontie” al Mănăstirii Bogdana din județul Suceava, pentru a fi cinstite de credincioși. Lăcașul, care mâine își sărbătorește hramul, păstrează și parte din moaștele Sfântului Ierarh Teodosie de la Mănăstirea Brazi. Construcția paraclisului a început în anul 1998, iar în urmă cu 5 ani a avut loc slujba de sfințire a lăcașului.

Detalii cu privire la Paraclisul „Sfântul Leontie” aflăm de la părintele arhimandrit Iustin Dragomir, Starețul Mănăstirii Bogdana: „Biserica ‘Sfântul Leontie’ s-a terminat în anul 1999. Pictura a fost executată în altar de către echipa Bratiloveanu și din motive de sănătatea s-au retras, după care a venit un pictor de la București, Alexandru Mateiaș care între anii 2002 și 2005 a terminat lucrarea de pictură. Sfințirea sfântului locaș a avut loc pe data de 15 mai 2005, în a doua duminică după Sfintele Paști, când au participat la sfințire un număr de șase episcopi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și un sobor de 60 de preoți. La această sfințire, cu o zi înainte, la invitația Înaltpreasfințitului Pimen, Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a acceptat să se deplaseze la sfințire cu moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi. Prin bună voința Înaltpreasfințitului Epifanie în racla Sfântului Leontie se și sfinte moaște ale Sfântului Teodosie”.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1992, canonizarea oficială a Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți și includerea sa în calendarul creștin ortodox, cu data de prăznuire 1 iulie. Sfânta Liturghie cu prilejul hramului Paraclisului Mănăstirii Bogdana va fi oficiată mâine, 1 iulie, de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente