Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, in sedinta de joi, demararea unei campanii de combatere a raspandirii virusului HIV si, implicit, a maladiei SIDA prin promovarea practicarii abstinentei pana la casatorie si a fidelitatii in cuplu, a declarat, pentru Rompres, episcopul vicar al Patriarhiei, PS Ciprian Campineanul. Campania va fi derulata in parteneriat cu Organizatia Internationala pentru Caritate Crestin Ortodoxa din SUA, urmarindu-se prin promovarea efectelor respectarii normelor crestine o contrabalansare la abordarea privind promovarea mijloacelor contraceptive folosita in campaniile unor asociatii medicale si ONG-uri, a spus PS Ciprian Campineanul. Acesta a citat-o pe actrita americana Elizabeth Taylor care s-a exprimat public de mai multe ori cu privire la faptul ca abstinenta pana la casatorie urmata de fidelitatea in cuplu reprezinta singura metoda sigura impotriva contaminarii cu HIV/SIDA, celelalte metode presupunand anumite riscuri. Programul ce va implica 13 eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane va avea o durata de trei ani. In primul an al campaniei preotii, profesorii de religie si asistentii sociali ce lucreaza in reteaua Patriarhiei vor asista la o serie de seminarii si sedinte de instruire sustinute de specialistii organizatiei americane. In urmatorii doi ani, preotii, profesorii de religiei si asistentii sociali vor distribui materiale informative si vor discuta despre aceste subiect cu membrii comunitatii, elevii din scoli si familiile cu factor de risc social aflate in supravegherea centrelor sociale ale Patriarhiei. BOR a mai folosit cu succes reteaua de preoti, profesori de religie si asistenti sociali ai Patriarhiei in desfasurarea unor alte actiuni de informare sociala derulate impreuna cu Organizatia Internationala pentru Caritate Crestin Ortodoxa, ultima campanie fiind cea pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane.(ne informeaza ROMPRES)
La Biblioteca Sfântului Sinod va fi prezentată expoziţia „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”
Expoziția de cărți, documente și fotografii intitulată „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate” şi dedicată aniversării a două secole de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, va fi prezentată vineri, 22 ianuarie 2021, la…
Sf. Macarie, implicat într-o criză de sarcină: Și-a asumat copilul, deși nu era al lui, spune Pr. Radu Brînză
Părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor (Pro Vita Iași), a publicat marți o reflecție despre un episod din viața Sfântului Macarie Egipteanul. El scrie că „avem un caz pro vita clasic”…
Acatistul Sf. Atanasie și Chiril, recent publicat, a fost oferit credincioșilor la hramul Bisericii Bucur Ciobanul
Biserica Bucur Ciobanul, una dintre cele mai vechi din București, și-a serbat luni hramul. Participanții au primit în dar acatistul recent editat al sfinților ocrotitori ai acestui locaș de închinare: Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril,…
În urmă cu 140 de ani Banca Naţională emitea prima bancnotă
În urmă cu 140 de ani, în data de 19 ianuarie 1881, Banca Naţională a României emitea şi, ulterior, tipărea la atelierele BNR din Bucureşti prima bancnotă, care avea valoarea nominală de 20 de lei.…
IPS Andrei despre cel care a venit la Cluj cu un geamantan și a lăsat în urmă impunătoarea catedrală: Un titan
Episcopul Nicolae Ivan venea cu un geamantan, dar cu multă experiență administrativă și pastorală, iar când a plecat la Domnul ne-a lăsat impunătoarea Catedrală din Cluj, biserica „Sfântul Nicolae”, Academia Teologică, Reședința Eparhială, revista „Renașterea”,…