Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sf. Mucenic Sava de la Buzau

Acest sfant a trait intr-o localitate din zona Buzaului, in perioada in care Dacia Carpatica era stapanita de goti. In cadrul unei campanii de persecutie a crestinilor, in anul 372, gotii si-au facut aparitia in localitatea Sf. Sava, pe care l-au luat captiv, impreuna cu preotul satului. Pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta crestina, gotii l-au inecat in raul Mouseus, Buzaul de azi. Mai multe detalii despre izvoarele ce vorbesc despre viata Sf. Mucenic Sava de la Buzau am aflat de la acad. prof. dr. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Se pare ca se tragea din Capadocia si era foarte apropiat de Sf. Vasile cel Mare. Sfantul Sava a fost un mare misionar si cunoastem din actul sau martiric, adica procesul verbal care s-a incheiat o data ce a fost incheiat, amanunte foarte importante, iar acest act martiric se deosebeste de multe alte asemenea documente prin valoarea istorica a datelor continute il el. Este apreciat de cei mai mari specialisti in istoriografie ca un adevarat tezaur de informatii. Sunt multe acte care vorbesc de viata si patimile unor misionari, dar si lucruri legendare care nu pot sa fie toate luate ca izvoare istorice. Actul martiric al Sf. Sava face exceptie de la aceasta metoda, din acesta fiind scrise carti intregi despre viata sociala, politica si religioasa in aceasta regiune din nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, centrata pe regiunea Buzaului. Cunoastem in amanunt organizarea Bisericii si modul in care Sf. Sava s-a implicat’.

De asemenea, acad. prof. dr. Emilian Popescu ne-a vorbit si despre contextul istoric in care a trait Sf. Mucenic Sava de la Buzau: ‘Sfantul Sava facea o legatura intre Dobrogea si regiunea aceasta care era la vremea aceea dominata de goti, insa populatia a beneficiat de o oarecare libertate, incat misiunea crestina s-a putut face in liniste. Martiriul se produce cand se sarbatorea Pastile in acel an, pentru ca Sava a venit in zona respectiva ca sa sarbatoreasca Pastile impreuna cu credinciosii sai. Deci, Pastile, in secolul al IV-lea, in zona aceasta, era cea mai mare sarbatoare. In anii 370 s-a schimbat conducerea gotilor, incat nu au mai fost regi care sa se simta legati de tratatul incheiat cu Constantin cel Mare. A intrat in confict si cu Imperiul, iar regele Atanarick a inceput sa persecute pe crestini pentru ca drumurile lor in Imperiu si atitudinea lor binevoitoare fata de Imperiul crestin erau considerate ca tradare fata de traditiile ancestrale gotice. Aceasta persecutie a dus la moartea multor oameni, intre acestia si Sfantul Sava’.

Despre sfarsitul mucenicesc al Sf. Sava de la Buzau, asa cum se reflecta el in Martirologiul cei poarta numele, ne-a vorbit tot acad. prof. dr. Emilian Popescu: ‘Toate incercarile de a-l face sa renunte la credinta sa crestina au dat gres, incat a fost pedepsit cu inecarea in raul Buzau. I s-au legat de gat niste butuci de lemn care l-au scufundat in josul raului. Moastele sale au fost adunate cu foarte mare grija si pentru ele a facut eforturi Sf. Vasile cel Mare ca sa fie aduse in patria lui. A apelat intai la guvernatorul Schytiei Minor, care avea legaturi si peste Dunare, in regiunea aceasta in care se aflau gotii, si au fost aduse in provincia Schytia si de aici trimise la Sf. Vasile cel Mare’.

Comentarii Facebook


Știri recente