Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sf. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt

Originar din localitatea Crainiceni, judetul Botosani, Sf. Ioan Iacob Hozevitul s-a nascut la 23 iulie 1913 si a primit la botez numele de Ilie. Mai multe detalii despre viata acestui sfant am aflat de la parintele Dinu Pompiliu, protopop de Bucuresti III: ‘Cea mai importanta marturie romaneasca la Locurile Sfinte in secolul al XX-lea este viata plina de sfintenie a marelui sihastru roman Ioan Iacob din pustiul Hozeva. Sfantul Cuvios Ioan Iacob s-a nascut la 23 iulie 1913 in satul Crainiceni, judetul Botosani. Era unicul fiu al parintilor sai, Maxim si Ecaterina. A ramas orfan de mic si a fost crescut de bunica sa si de rude. A avut o minte stralucita. A urmat Liceul ‘Dimitrie Cantemir’, apoi, in 1933, intra in obstea Manastirii Neamt. Nu poate uita momentul in care si-a depus juramantul monahal in Miercurea cea Mare a Pastilor cand avea sa-si aduca aminte smerenia in care a intrat in viata calugareasca si avea sa-si aduca aminte frumusetea trairii monahale. La 9 aprilie 1936, in Joia Mare, a fost tuns in monahism impreuna cu 15 frati din marea lavra. In toamna anului 1936 pleaca sa se inchine la Mormantul Domnului si se inchinoviaza in obstea Manastirii Sf. Sava, dar inainte de ajunge aici a petrecut doi ani in pustie’.

De asemenea, parintele protopop Dinu Pompiliu ne-a vorbit si despre viata deosebita pe care a dus-o Sf. Ioan Iacob la Ierusalim si despre trecerea sa la Domnul: ‘Era ravnitor la cele duhovnicesti. Aici se face schimonah si se nevoieste 10 ani de zile ca bibliotecar, paraclisier, ingrijitor de bolnavi din marea lavra. Iubea foarte mult rugaciunea, linistea si studiul. In anul 1947 este hirotonit ieromonah in Biserica ‘Sf. Mormant’ si apoi numit de Patriarhia Romana egumen al schitului romanesc ‘Sf. Ioan Botezatorul’ de la Iordan. In noiembrie 1952, dupa 7 ani de ascultare si nevointa in pustia Iordanului, Cuv. Ioan Iacob este schimbat din egumenia schitului, fiind bolnav, si se face sihastru in pestera Sf. Ana din pustiul Hozeva, impreuna cu ucenicul sau, monahul Ioanichie Paraiala. In aceasta pestera s-a nevoit cu ucenicul sau timp de 7 ani, din primavara anului 1953, pana in vara anului 1960, ajungand la o inalta masura de traire duhovniceasca. La 5 august 1960, Cuviosul Ioan da sufletul in mainile lui Dumnezeu si este inmormantat in pestera de catre Amfilohie, egumenul Manastirii ‘Sf. Gheorghe Hozevitul’ din apropiere’.

La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, Sf. Ioan Iacob i-a fost deschis mormantul unde i s-a gasit trupul neputrezit. Trupul intreg al sfantului a fost asezat spre inchinare in biserica Manastirii ‘Sfantul Gheorghe Hozevitul’. Canonizarea oficiala de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a avut loc in anul 1992. ‘Timp de 20 de ani, pestera Sf. Ana si mormantul Cuv. Ioan au fost vizitate de evlaviosii inchinatori romani care veneau in pelerinaj la Sfintele Locuri. La 8 august 1980, in mod providential, s-au aflat in mormant moastele intregi, nestricate si binecuvantate ale Cuviosului, fapt pentru care Biserica Ortodoxa din Ierusalim l-a declarat sfant si a fost asezat in biserica Manastirii ‘Sf. Gheorghe Hozevitul’. La 15 august 1980, cand era hramul manastirii, moastele Cuviosului Ioan au fost stramutate cu mare procesiune in Manastirea ‘Sf. Gheorghe Hozevitul’. Aici au fost asezate intr-un mic paraclis unde se pastreaza si alte sfinte moaste. De atunci, marele sihastru este cunoscut sub numele de Cuviosul Ioan cel Nou Romanul, Hozevitul, si este cinstit de toti oamenii din tarile crestine’, a adaugat parintele protopop Dinu Pompiliu.

Comentarii Facebook


Știri recente