Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Sfantul Ioan s-a nascut in jurul anului 1300, iar la varsta de 30 de ani a fost martirizat in Cetatea Alba, Peninsula Kerson, de la Marea Neagra, pentru ca nu a acceptat sa se lepede de credinta crestina. Referitor la acest sfant, pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Este unul dintre sfintii mai vechi ai Bisericii noastre, avand in vedere ca a patimit la inceputul veacului al XIV-lea. Este originar din Asia Mica, din partile de sud-est ale Marii Negre, dintr-o familie de negustori. S-a nascut pe la anul 1300 si a patimit in Cetatea Alba pe la anii 1330 – 1332, in urma unei dispute pe tema credintei pe care a purtat-o cu conducatorul unei corabii. In urma discutiei cu acel catolic, pe care l-a biruit prin argumente, cu privire la dreapta credinta, umplandu-se de manie l-a parat conducatorului Cetatii Albe, care era tatar, iar Sf. Ioan a fost chemat inaintea lui si a fost dat la chinuri, in final taindu-se capul’.

De asemenea, parintele prodecan Ion Vicovan ne-a evidentiat si modelul de credinta pe care il reprezinta Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: ‘Noi avem multe de invatat de la Sf. Ioan. In primul rand, el era un foarte bun crestin, incat isi cunostea foarte bine credinta in care s-a nascut si pe care a aparat-o pana la capat. In al doilea rand, mereu discuta ‘pe cale’ problemele referitoare la credinta, iar in al treilea rand este marturisirea credintei. Noi trebuie sa fim statornici in cunoasterea si marturisirea ei prin cuvant si prin fapta’.

Moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse in Moldova de catre voievodul Alexandru cel Bun, in anul 1415, si depuse la Biserica Mirauti din Suceava, unde au stat pana in anul 1589, cand au fost mutate in noua Catedrala mitropolitana din oras. Actualmente, moastele se afla la Manastirea ‘Sf. Ioan cel Nou din Suceava’.

Comentarii Facebook


Știri recente