Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane sunt pomeniti astazi Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici, mitropolitii Transilvaniei. Aparatori ai Ortodoxiei in fata influentelor calvine, Sf. Ierarhi Marturisitori au intarit unitatea romanilor in jurul dreptei credinte, amandoi fiind intemnitati si torturati pentru a renunta la credinta ortodoxa. La 21 octombrie 1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a canonizat pe Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici si a stabilit ziua de praznuire la 24 aprilie. Parintele prof. acad. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu, ne-a oferit cateva detalii despre viata Sfantului Ierarh Marturisitor Ilie Iorest: ‘Mitropolitul Ilie Iorest, nascut in jurul anului 1600, intr-un sat transilvanean, de tanar a intrat in obstea Manastirii Putna, ctitoria lui Stefan cel Mare. Ilie Iorest a fost trimis la Targoviste, unde, potrivit traditiei, a fost hirotonit intru arhiereu dupa care s-a reintors si a fost inslatat in scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele de atunci Gheorghe Rakoczi i-a impus o serie de indatoriri, printre care cea mai importanta a fost aceea de a inlesni propagarea confesiunii calvine printre romanii ortodocsi. Mitropolitul Ilie Iorest avea indatorirea de a difuza un catehism calvin printre romani, ceea ce el n-a facut. Din aceste motive mitropolitul a fost arestat, a fost aruncat in inchisoare, unde a zacut acolo timp de 9 luni. Dupa eliberare a plecat la Manastirea Putna, iar de acolo a plecat la Moscova pentru ca sa solicite sprijin material din partea tarului Rusiei. Nu s-a mai intors in Transilvania, ci a murit la Manastirea Putna’.

Sfantul Ierarh Sava Brancovici este originar tot din Transilvania si pentru o vreme a locuit in Tara Romaneasca. Din anul 1656 este ales mitropolit al Transilvaniei, pe care a pastorit-o intr-o perioada in care la conducerea principatului se aflau principii calvini. Parintele prof. acad. dr. Mircea Pacurariu ne-a spus ca ‘Simion Brancovici se tragea dintr-o veche familie sarbeasca stabilita in partile Aradului, dar cu timpul romanizata. Potrivit traditiei, de aici, din Ardeal, a plecat la Targoviste, unde a fost calugarit sub numele de Sava, apoi hirotonit intru arhiereu in Catedrala mitropolitana de acolo. A venit in Alba Iulia, unde a fost inscaunat ca mitropolit al romanilor ardeleni. Pastorirea lui, desi indelungata (24 de ani), a fost impresurata de multe nenorociri care s-au abatut asupra Transilvaniei si asupra romanilor ortodocsi de aici. In 1680, mitropolitul a fost arestat, intemnitat, dar nu se stie cand anume a trecut la cele vesnice’.

Tot astazi, in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit si Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures. Despre viata Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures am aflat mai multe amanunte de la PS Justinian, episcopul Maramuresului si Satmarului: ‘Sfantul Iosif Marturisitorul a fost din partile noastre. El a condus cu multa vrednicie Biserica din Maramures, si nu numai din Maramures. Pe un antimis de-al lui din 1693 se spune ca el a fost episcopul pravoslavnic al Maramuresului, al Tarigradului, precum si administrator al Mitropoliei Belgradului si Ardealului. In 1605 a fost, fara sa fie judecat, aruncat in temnita foarte grea de la Husi, unde a fost tinut pana la interventia credinciosilor din Maramures. A fost eliberat in 1711 si apoi a tinut o multime de sedinte cu protopopii si cu credinciosii. Nu se stie cand si-a dat sufletul in mana lui Dumnezeu, pentru ca el a trebuit sa fuga dintr-un sat in altul dupa ce a fost eliberat’.

De asemenea, PS Justinian ne-a spus si prin ce s-a remarcat Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures: ‘Pe preoti ii apara de urgia celor ce incercau sa-i asupreasca si sa-i batjocoreasca, pe saraci si pe vaduve ii miluia, iar pe bolnavi si orfani nu-i uita, pe monahi ii iubea si ii indemna sa traiasca dupa invatatura Sf. Parinti’.

Comentarii Facebook


Știri recente