Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane sunt pomeniti astazi Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici, mitropolitii Transilvaniei. Aparatori ai Ortodoxiei in fata influentelor calvine, Sf. Ierarhi Marturisitori au intarit unitatea romanilor in jurul dreptei credinte, amandoi fiind intemnitati si torturati pentru a renunta la credinta ortodoxa. La 21 octombrie 1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a canonizat pe Sf. Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici si a stabilit ziua de praznuire la 24 aprilie. Parintele prof. acad. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu, ne-a oferit mai multe detalii despre viata Sfantului Ierarh Marturisitor Ilie Iorest: ‘Mitropolitul Ilie Iorest, nascut in jurul anului 1600, intr-un sat transilvanean, de tanar a intrat in obstea Manastirii Putna, ctitoria lui Stefan cel Mare. Ilie Iorest a fost trimis la Targoviste, unde, potrivit traditiei, a fost hirotonit intru arhiereu dupa care s-a reintors si a fost inslatat in scaunul mitropolitan din Alba Iulia. Principele de atunci Gheorghe Rakoczi i-a impus o serie de indatoriri, printre care cea mai importanta a fost aceea de a inlesni propagarea confesiunii calvine printre romanii ortodocsi. Mitropolitul Ilie Iorest avea indatorirea de a difuza un catehism calvin printre romani, ceea ce el n-a facut. Din aceste motive, mitropolitul a fost arestat, a fost aruncat in inchisoare, unde a zacut acolo timp de 9 luni. Dupa eliberare a plecat la Manastirea Putna, iar de acolo a plecat la Moscova pentru ca sa solicite sprijin material din partea tarului Rusiei. Nu s-a mai intors in Transilvania, ci a murit la Manastirea Putna’.

Sfantul Ierarh Sava Brancovici este originar tot din Transilvania si pentru o vreme a locuit in Tara Romaneasca. Din anul 1656 este ales mitropolit al Transilvaniei, pe care a pastorit-o intr-o perioada in care la conducerea principatului se aflau principii calvini. Parintele prof. acad. dr. Mircea Pacurariu ne-a spus ca ‘Simion Brancovici se tragea dintr-o veche familie sarbeasca stabilita in partile Aradului, dar cu timpul romanizata. Potrivit traditiei, de aici, din Ardeal, a plecat la Targoviste, unde a fost calugarit sub numele de Sava, apoi hirotonit intru arhiereu in Catedrala mitropolitana de acolo. A venit in Alba Iulia, unde a fost inscaunat ca mitropolit al romanilor ardeleni. Pastorirea lui, desi indelungata (24 de ani), a fost impresurata de multe nenorociri care s-au abatut asupra Transilvaniei si asupra romanilor ortodocsi de aici. In 1680, mitropolitul a fost arestat, intemnitat, dar nu se stie cand anume a trecut la cele vesnice’.

Tot astazi, in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit si Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures. Mai multe detalii despre viata Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures am aflat, de asemenea, de la pr. prof. acad. dr. Mircea Pacurariu: ‘Intre episcopii romani din Maramures s-a numarat si acest Iosif Stoica, pe care l-a hirotonit mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe cand era exilat la Jolkiev, in Polonia. Acest Iosif Stoica s-a impotrivit cat a putut incercarilor de atragere a romanilor la Biserica Romei, fapt pentru care a fost aruncat in inchisoare. Nu stim cu precizie cat a stat in inchisoare, dar a fost totusi eliberat si a incercat sa-si reocupe scaunul episcopal, dar n-a mai reusit, si a murit in jurul anului 1711’.

Comentarii Facebook


Știri recente