Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos s-a nascut in anul 1568, in orasul Raguza, in tinutul Dalmatiei, si a primit la botez numele Iacob. Dorind sa-si inchine viata Domnului, a plecat la Sfantul Munte Athos. A intrat in monahism la Manastirea Pantocrator, primind numele ‘Iosif’. Pana la varsta patriarhala de 82 de ani a petrecut intre vietuitorii Sfantului Munte, facandu-se pilda de adevarata traire intru Hristos. Parintele Zaharia Peres, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei, ne-a oferit mai multe detalii despre viata acestui sfant: ‘Inca din vremea petrecerii sale in lume, Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos a dobandit aureola sfinteniei, luminand peste veacuri prin credinta si vietuire fara de ani filele de istorie a Mitropoliei Banatului. Viata oricarui ierarh se identifica cu cea a eparhiei sale. Tot asa si cronica Mitropoliei Banatului acelei epoci reflecta vrednicia mitropolitului de la Timisoara. Cursul vietii sale incepe cu anul 1568 cand s-a nascut in orasul Raguza din Dalmatia, pe malul Marii Adriatice, fiind de origine valah. Tanarul Iacob, cum se numea ca mirean, dupa 5 ani de nevointe duhovnicesti in Manastirea inchinata Maicii Domnului din Ohrida ajunge in Sfantul Munte Athos la Manastirea Pantocrator, unde primeste tunderea in monahism sub numele de Iosif, nume pe care il va sfinti prin vrednicia sa si prin dragostea sa fata de cele sfinte. Pentru curatia lui sufleteasca si inalta sfintenie pe care a dobandit-o, Dumnezeu l-a invrednicit, printre alte daruri, si cu acela al facerii de minuni’.

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos a fost inscaunat Mitropolit al Timisoarei la data de 20 iulie 1650. Inca din prima zi a cercetat cu o ravna deosebita intregul tinut pus sub obladuirea sa duhovniceasca, indrumand lucrarea preotilor, inviorand viata credinciosilor, reinnoind bisericile si manastirile sau zidind altele noi, dupa trebuinta. De asemenea, parintele consilier Zaharia Peres ne-a vorbit si despre principalele realizari, dar si despre minunile savarsite de Mitropolitul Iosif al Banatului: ‘Imediat dupa instalare, venerabilul mitroplit incepe actiunea de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane din Banat, intemeind scoli pentru pregatirea clerului si a credinciosilor. Inalta biserici, cerceteaza manastiri si parohii din eparhie, luminand si mangaind pe pastoritii sai cu binecuvantarea sa si cu dragostea sa fata de cei pe care ii avea in grija. Se spune ca se bucura chiar de respectul turcilor din oras, impresionati fiind de sfintenia vietii lui si de darul facerii de minuni. Traditia bisericeasca spune ca, odata, prin rugaciunile Sfantului Ierarh Iosif, Timisoara a fost salvata de la un incendiu devastator care ameninta intreg orasul. In timpul unui pelerinaj, pentru a participa de 8 noiembrie la hramul Manastirii Partos, Sfantul Iosif a savarsit o minune vindecand un grup de bolnavi, printre care erau multi ologi si betegi, asa cum spune cronica bisericeasca, care i-au cerut ajutorul’.

La anul 1653, in al optzeci si cincilea an al vietii sale, s-a retras la Sfanta Manastire a Partosului, nu departe de Cetatea Timisoarei, si aici a mai vietuit inca trei ani in rugaciune, post, faceri de bine si tamaduiri. Iar, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului din anul 1656 s-a mutat catre Domnul, fiind ingropat in biserica manastirii. Mormantul sau a devenit de atunci loc de cinstire si de rugaciune pentru credinciosii de pretutindeni. Mai apoi insa, gasindu-se cu dreptate ca sfintele sale moaste sa se aseze in chiar orasul in care a pastorit, spre mai mare cinstire si implinirea cererilor de folos ale smeritilor rugatori, au fost stramutate cu mare alai in Catedrala mitropolitana din Timisoara, in anul 1956, la implinirea a 300 de ani de la trecerea sa la cele vesnice. Sfantul Iosif de la Partos a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la data de 28 februarie 1950, moment despre care ne-a oferit detalii tot parintele Zaharia Peres, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei: ‘La data de 28 februarie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat sa-l aseze pe Mitropolitul Iosif al Banatului in ceata sfintilor, fixand ca zi de praznuire data de 15 septembrie a fiecarui an. Credinciosii care trec pragul Catedralei mitropolitane din Timisoara, in special in data de 15 septembrie, localnici sau din alte parti, se opresc langa racla cu moastele Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, invocandu-l pe ocrotitorul orasului Timisoara si al Mitropoliei Banatului cu urmatoarele cuvinte: ‘Sfinte Parinte Iosif, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca iertare de pacate!’.

Comentarii Facebook


Știri recente