Nascut in anul 1692 si trecut la cele vesnice la 25 aprilie 1767, Cuviosul Vasile a fost staret la Dalhauti timp de 20 de ani, iar apoi s-a asezat la Poiana Marului, unde a ridicat o biserica si chilii. Mai multe amanunte despre acest sfant am aflat de la pr. Mihail Milea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Buzau: ‘Cuviosul Vasile de la Poiana Marului s-a nascut in anul 1692, in Poltava, o localitate din tinutul Ucrainei, unde erau pe vremuri multi romani. Cuviosul Vasile, afland despre Romania ca fiind Gradina Maicii Domnului, a venit in anul 1713 in Tara Romaneasca si se stabileste la Manastirea Dalhauti, judetul Vrancea, care tine de Episcopia Buzaului si Vrancei, unde a ramas timp de 20 de ani. Dupa acest timp pleaca si infiinteaza alte manastiri in Eparhia Buzaului si Vrancei, dupa care se stabileste la Manastirea Poiana Marului, pe care a construit-o din temelie’.
Cuviosul Vasile de la Poiana Marului a introdus la Manastirea Dalhauti si Poiana Marului randuieli monahale noi. Despre importanta acestui sfant pentru viata monahala din Romania ne-a vorbit, de asemenea, pr. prof. Mihail Milea: ‘De numele Cuviosului Vasile de la Poiana Marului se leaga existenta isihasmului romanesc, adica practicarea rugaciunii mintii. A pus mare accent pe rostirea continua a acestei rugaciuni in duh de smerenie, prin deasa spovedanie, prin postire, pentru ca aceasta rugaciune da celui care o poarta in smerenie, cu binecuvantarea duhovnicului, o smerita evlavie, o liniste interioara, o bucurie launtrica, o stare de incredere in puterea lui Dumnezeu. Specificul isihasmului il constituie practicarea rugaciunii mintii cu elemente noi care nu se gasesc in vechile metode folosite la Sf. Munte de catre calugarii isihasti’.
Nu in ultimul rand, pr. prof. Mihail Milea ne-a vorbit si despre cinstirea de care se bucura Cuviosul Vasile in Biserica Ortodoxa Romana, sfant in cinstea caruia s-a construit un nou schit la Poiana Marului: ‘PS Episcop Epifanie Norocel al Buzaului si Vrancei a facut nenumarate demersuri pentru canonizarea acestui cuvios parinte care este la evlavia monahilor, dar care este si in atentia credinciosilor, pentru ca foarte multi credinciosi vin la aceasta manastire cu incredere pentru rugaciunile puternice ale acestui cuvios. In cinstea lui, s-a reusit sa se zideasca si un nou schit in incinta manastirii vechi, iar dupa aceea sa se zideasca un alt schit pe Muntele Monteorului in apropiere de aceasta manastire, ca semn de recunostita fata de acest mare sfant al neamului romanesc si al Bisericii noastre stramosesti’.