Biserica Ortodoxă Română sărbătorește mâine Pogorârea Duhului Sfânt

Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine, 23 mai, Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută și sub numele de „Rusalii”. Aceasta este una din marile sărbători împărătești cu care se încheie descoperirea lui Dumnezeu, Cel în Treime. Istoria Bisericii Ortodoxe consemnează sărbătoarea ca fiind momentul Pogorârii Sfântului Duh, în chip de limbi de foc peste Apostoli.

După Sfânta Liturghie, în toate Bisericile ortodoxe va fi oficiată Vecernia specială în cadrul căreia vor fi binecuvântate ramurile de nuc, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală: „Sărbătoarea Cincizecimii sau a Pogorârii Duhului Sfânt are un specific liturgic aparte. Și anume, în mod excepțional după săvârșirea Sfintei Liturghii se oficiază imediat slujba Vecerniei pentru praznicul de a doua zi, praznicul Sfintei Treimi. Lucrul acesta pune în evidență și mai mult importanța zilei Cincizecimii și o leagă de sărbătoarea de a doua zi, deoarece Pogorârea Duhului Sfânt face parte din planul de mântuire al lumii și acest plan s-a săvârșit prin Iisus Hristos Mântuitorul și prin Duhul Sfânt care coboară. Ceea ce este demn de remarcat sunt rugăciunile în număr de șapte ale Vecerniei pe care le rostește preotul și care sunt de o bogăție teologică extraordinară și arată că ne rugăm și pentru cei vii și pentru cei adormiți în această zi minunată a Pogorârii Duhului Sfânt”, informează TRINITAS TV.

Părintele profesor decan Ștefan Buchiu a oferit și alte detalii cu privire la semnificația Rusaliilor: „Cu bunăvoința lui Dumnezeu Tatăl la zece zile de la Înălțarea la Cer a lui Dumnezeu Fiul Mântuitorul Iisus Hristos acesta trimite pe Dumnezeu Sfântul Duh peste Sfinții Ucenici și Apostoli pentru a-i boteza cu focul harului divin sau să-i hrănească spiritual, unindu-i tainic cu Hristos cel Înviat în care ei crezuseră și pe care ei aveau să-L mărturisească înaintea tuturor popoarelor prin propovăduirea Evangheliei Sale. Îmbrăcați cu putere de Sus Sfinții Apostoli vestesc plini de curaj pe Hristos Cel răstignit și înviat și în această primă zi a istoriei creștine se botează 3000 de oameni. Prin acest eveniment Biserica intră în istorie ca operă a Preasfintei Treimi”, informează Radio TRINITAS.

Prima și a doua zi de Rusalii, luni, atunci când prăznuim Sfânta Treime, sunt sărbători legale.

Comentarii Facebook


Știri recente