Biserica Ortodoxă Română sărbătorește mâine pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab

Pentru al doilea an de la trecerea în rândul sfinților mâine, 26 septembrie, în bisericile ortodoxe va fi pomenit Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Domnitor al Țării Românești între anii 1512 și 1521, Sfântul domnitor din neamul Basarabilor este ctitorul cunoscutei biserici monument din Curtea de Argeș. De asemenea, este considerat autorul celei mai vechi capodopere a literaturii vechi românești „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”. Trecerea lui în rândul sfinților a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele prof. dr. Ionuț Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie din București: „Neagoe Basarab a domnit în Țara Românească între 1512 și 1521, timpul domniei sale remarcându-se printre cele mai importante evenimente bisericești precum sfințirea Catedralei de la Curtea de Argeș la 1517. Important este că Neagoe Basarab, așa cum îl găsim descris în cronici, este ‘ctitor mare a toată sfetagora’, adică ctitor al întregului Munte Athos, așa cum spunea despre el Gavriil Protul”.

În timpul domniei lui Neagoe Basarab a fost canonizat Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului. În anul 1517, după terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Argeș, Sfântul Neagoe a cerut ierarhilor țării ca Mitropolitul Nifon să fie trecut în rândul sfinților, cu dată de pomenire la 11 august.

„Este prima canonizare întâmplată pe teritoriul Țării Românești, canonizare care nu duce la altceva cu gândul, decât la faptul Autocefaliei. Nu este o autocefalie documentar atestată, ci este o manifestare de autocefalie, adică de a putea canoniza sfinți”, a mai spus părintele prof. dr. Ionuț Moldoveanu.

Domnitorul Neagoe Basarab a trecut la cele veșnice la 15 septembrie 1521. Mormântul lui se află în necropola domnească de la Curtea de Argeș.

Comentarii Facebook


Știri recente