Biserica Ortodoxa Romana praznuieste maine pe Sf. Cuvios Antonie de la Iezeru, Valcea

Fost preot, Sfantul Antonie a trait in timpul domniei lui Matei Basarab si a lui Constantin Brancoveanu, dupa care s-a retras la Schitul Iezeru pe care l-a reconstruit in anul 1700. Parintele arhimandrit Vartolomeu Androni, exarh al Episcopiei Ramnicului, ne-a oferit informatii in ceea ce priveste viata acestuin sfant: ‘Cuviosul Antonie se tragea dintr-o familie de crestini cu frica de Dumnezeu. De tanar a fost atras de frumusetea vietii monahale si a intrat ca frate la Schitul Iezer, ctitoria lui Mircea Ciobanu. Dupa pravila, a fost tuns in monahism si a primit numele de Antonie, chiar in acest schit Iezeru. Spre anul 1690, dupa modelul Sf. Antonie cel Mare, din Egipt, s-a retras in pestera din imprejurimile schitului, sapandu-si un mic paraclis in stanca, iar dupa trei ani de munca a reusit sa termine mica bisericuta, care a fost sfintita de Episcopul Ilarion al Ramnicului. Aici, la marile praznice, sihastrul Antonie cobora la schit, se impartasea, lua masa cu calugarii de acolo, apoi se intorcea la locul sau de nevointa. A trait in acea pestera 23 de ani, Dumnezeu chemandu-l la El spre anul 1714, in vremea lui Constantin Brancoveanu’.

Parintele arhimandrit Vartolomeu Androni ne-a oferit detalii si despre Schitul Iezerul, din judetul Valcea, unde se afla mostele Sfantului Antonie: ‘Existenta sa este atestata la 1495 si 1501, cand Radu Voievod cel Mare acorda unele venituri Manastirii Iezeru si egumenului sau Agaton. In anul 1559, Mircea Voda Ciobanu, impreuna cu doamna sa, incep o noua ctitorie pe acelasi loc care este terminata in anul 1567. Biserica cu hramul ‘Intrarea in Biserica’ a fost rezidita pe o noua vatra de Episcopul Ilarion al Ramnicului si de Antonie schimonahul intre anii 1693-1705. S-a sfintit nezugravita. Pictura generala a fost terminata in anul 1720 de ieromonahul Nicolae. A fost restaurata intre 1865-1870. Intre anii 1909-1912, ctitoria afladu-se in saracie, Ioil Lascu protosinghelul, pe vremea lui Ghenadie episcopul, zugraveste in intregime altarul si inalta o clopotnita. Ceea ce este important este faptul ca s-a construit o noua biserica, mai incapatoare, mai salubra si i s-a dat hramul Sf. Antonie de la Iezeru’.

Cu prilejul hramului, la biserica noua a Schitului Iezer, va fi oficiata maine slujba Sfintei Liturghii de catre PS Gherasim, Episcopul Ramnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…