Biserica Ortodoxă Română prăznuiește mâine Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă prăznuiește mâine, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în tradiția populară românească drept „Sânzienele” sau „Drăgaica”. Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Zaharia era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar soția sa era din neamul lui Aaron, rudă cu Sfinții Părinți Ioachim și Ana.

Părintele Marian Vild, prep. la Facultatea de Teologie din București, a relatat contextul minunat în care s-a petrecut nașterea Sfântului Ioan: „Potrivit Evanghelistului Luca, la capitolul I, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc într-un context minunat. Tatăl său, Zaharia fiind slujitor la templul din Ierusalim este cercetat de un înger în timpul slujirii și i se vestește lucrul acesta. Din cauza necredinței lui rămâne mut până la momentul nașterii Sfântului Ioan”, informează TRINITAS TV.

„Rolul Sfântului Ioan este important în iconomia mântuirii, de aceea el este prăznuit mai mult decât alți sfinți pentru că sfântul Ioan Botezătorul, potrivit Evangheliilor, este ‘glasul care strigă în pustie’, de aceea în iconografia ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul stă de-a stânga Mântuitorului” a mai spus părintele Marian Vild .

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: Zămislirea – 23 septembrie; Nașterea – 24 iunie; Soborul – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; A treia aflare a capului – 25 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente