Biserica Ortodoxa Romana praznuieste astazi pe Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti

Sfantul Leontie s-a nascut la inceputul secolului al XIV- lea, in Radauti. Din tinerete a imbracat haina monahala, cu numele Lavrentie la Manastirea Bogdana. Se va retarage apoi la un schit din preajma Putnei, unde mitropolitul de atunci al Moldovei, Iosif Musat va sfinti o biserica pentru sihastrii locului. Cu aceasta ocazie, tanarul Lavrentie este hirotonit preot si ales egumen al schitului Laura.

In timpul lui Alexandru cel Bun, cand a fost infiintata Episcopia Radautilor, in scaunul arhieresc a fost chemat Lavrentie, Manastirea Bogdana devenind catedrala episcopala. Dupa multi ani de slujire se retrage la Schitul Laura, unde a primit schima cea mare si numele Leontie, unde a si trecut la cele vesnice.

Moastele sale au fost apoi transferate la Manastirea Bogdana, unde se afla si astazi. Dupa cum a declarat Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Iustin Dragomir, Staret al Manastirii Bogdana, anul acesta, acolo este sarbatorit Sfantul Leontie ca hram al Manastirii si ca ocrotitor al orasului Radauti: ‘Referitor la manifestarile care vor avea loc, incepem in primul rand cu slujbele de dimineata, cu slujba de sfintire a aghiazmei asa cum este traditia la hramurile din manastirile moldave, precedata de priveghere. Maine vor sosi la slujba Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Prea Sfintitul Gherasim, Episcop Vicar de Radauti, Parintii Consilieri de la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, Parintii Protopopi, o parte din parintii profesori si parintii de la celelate manastiri si de la parohiile din jur. Conducerea orasului Radauti a stabilit ca sarbatorile orasului Radauti sa inceapa odata cu sarbatoarea inchinata Sfantului Leontie, de la 1 iulie, la Manastirea Bogdana. Odata cu hramul Sfantului Ierarh Leontie , incep asadar si sarbatorile orasului Radauti, si este o conlucrare, o comuniune intre Biserica si credinciosii orasului Radauti.’

Comentarii Facebook


Știri recente