Biserica Ortodoxa Romana praznuieste astazi pe Sfantul Cuvios Onufrie.

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit astazi Sfantul Cuvios Onufrie.

Cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei va oficia astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Sihastria Voronei inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Sfantul Onufrie este cel mai mare sihastru al tinuturilor botosanene, vietuitor al Schitului Sihastria Voronei.

Despre viata acestui sfant ne-a vorbit Parintele Arhimandrit Clement Haralam – Exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Cuviosul Onufrie s-a nascut in jurul anului 1700. Auzind de numele unor mari pustnici din tinuturile Moldovei, si-a lasat familia si mai ales rangul pe care il detinea in partile Rusiei. In jurul anului 1749, Cuviosul Onufrie a venit in partile Moldovei, stabilindu-se la Manastirea Dragomirna unde l-a intalnit pe Sfantul Cuvios Paisie Velicikovski care tocmai venise de la Sfantul Munte Athos cu un numar foarte mare de cuviosi. Cuviosul Onufrie l-a avut timp de un an de zile prieten apropiat. Cuviosul Onufrie s-a retras mai apoi in partile Voronei, dupa ce a colindat Tara Moldovei stand de vorba cu alti cuviosi parinti, printre care si cu Cuviosul Vasile de la Poiana Marului. Cand a sosit timpul ca sa incredinteze, asa cum se spune in scrierile sfinte, cortul sau sau sufletul sau Mantuitorului Iisus Hristos, a fost instiintat mai inainte de acestea de un inger. Cuviosul Onufrie a adormit intru Domnul pe la anul 1789 dupa praznicul bunei Vestiri, in 29 martie.’

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Cuviosului Onufrie in sedinta de lucru din luna iulie 2005 cand a stabilit si ziua de praznuire a Cuviosului Onufrie pe 9 septembrie. Proclamarea oficiala a canonizarii Sfantului Cuvios Onufrie a avut loc anul trecut, pe data de 8 septembrie, la Manastirea Vorona si pe 9 septembrie la Manastirea Sihastria Voronei din judetul Botosani.

Comentarii Facebook


Știri recente