Biserica Ortodoxa Romana praznuieste astazi pe Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla

In fiecare an, la data de 7 august, Biserica Ortodoxa Romana praznuieste pe Sfanta Cuvioasa Teodora de la Schitul Sihla din Muntii Neamtului.

Sfanta Teodora s-a nascut in jurul anului 1650, in vremea domniei domnitorului Vasile Voda Lupu si a pastoririi Mitropolitului Varlaam, in satul Vanatori, de langa Targu Neamt. Era fiica lui Stefan Joldea, armasul de la Cetatea Neamtului, dregator domnesc incredintat cu paza cetatii. La vremea potrivita, s-a casatorit cu un tanar, originar din ?partile de jos? ale tarii Moldovei, se pare din Ismail. A trait mai multi ani cu sotul ei, dar Dumnezeu i-a harazit o grea incercare: aceea de a nu avea copii.

Traditia spune ca Teodora ? pe cand avea aproape 30 de ani ? a intrat in Manastirea Varzaresti din Muntii Buzaului, unde vietuiau vreo 30 de maici, sub indrumarea Egumenei Paisia, care a luat-o pe langa sine ca ucenica.

Fostul ei sot a intrat, dupa o vreme, in Manastirea Poiana Marului, din aceeasi zona, fiind calugarit sub numele Elefterie si apoi hirotonit ieromonah.

Dupa aproape zece ani de aspre nevointe in acest loc, Sfanta Cuvioasa Teodora s-a indreptat spre Muntii Neamtului, spre locurile minunate ale copilariei. Dorind sa petreaca si aici aceeasi viata de pustnicie, a cerut binecuvantarea Egumenului Varsanufie de la Sihastria Secului ca sa se aseze in locurile sihastresti din apropiere.

Sfanta Cuvioasa Teodora a trecut la Domnul dupa ce s-a spovedit si s-a impartasit cu sangele Domnului nostru Iisus Hristos.

Dupa un timp, prin anii 1725-1730, intru pomenirea nevointelor Sfintei Cuvioase Teodora, s-au ridicat Schitul Sihla cu o biserica de lemn, avand hramul ‘Schimbarea la fata a Domnului’, care dainuieste ? cu unele imbunatatiri ? pana in ziua de astazi, precum si cu cateva chilii in jur.

Cinstitul ei trup a ramas in pestera pana prin anii 1828-1834, cand in timpul unei ocupatii rusesti a Principatelor Romane a fost dus in cunoscuta Manastire Lavra Pecerskaya din Kiev. Se spune ca ar fi si azi acolo, intr-o racla cu inscriptia: ?Cuvioasa Teodora din Carpati?.

In sedinta din data de 20 iunie 1992, Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla a fost trecuta de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in randul sfintilor, pomenirea ei urmand sa se faca in ziua de 7 august a fiecarui an.

Comentarii Facebook


Știri recente