Biserica Ortodoxa Romana praznuieste astazi pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, din Tracia, intr-o familie de crestini evlaviosi, in prima jumatate a secolului al XI-lea. De tanara a parasit casa parinteasca, intrand in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. Acolo a dus o viata ascetica severa, timp de mai multi ani. De aici a plecat in Tara Sfanta, la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de maici. Aici a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal, Epivat, unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.

Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape doua sute de ani intr-o biserica din Epivat. In anul 1235, au fost asezate la Tarnovo, iar mai apoi la Belgrad. In secolul al XVI-lea, moastele au fost duse la Constantinopol.

In anul 1641, voievodul moldovean Vasile Lupu a reusit, prin staruinte indelungate si cu un efort financiar considerabil, sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, ctitoria sa.

In prezent, moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

In anul 1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea Cuvioasei Parascheva ca sfanta, randuindu-se ca zi de praznuire data de 14 octombrie.

Dl. Emilian Popescu – profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’din Iasi ne-a vorbit despre viata Sfintei Cuvioase Parascheva: ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva este o sfanta veche care a trait in secolul al XI-lea. Ea a facut multe minuni, poate si pentru faptul ca a fost o copila, o tanara, care a murit la varsta de 26 ani. Ea a fost iubita de contemporani. Aceasta iubire s-a transmis din generatie in generatie. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au stat in mai multe capitale ale lumii de atunci: la Constantinopol – capitala Imperiului Bizantin, in secolul al XIII-lea la Tarnovo – capitala Imperiului Vlaho-Bulgar, mai tarziu la Belgrad – capitala Serbiei, pentru ca in anul 1642 sa fie aduse la Iasi – capitala Moldovei, pe atunci principat autonom.’

Comentarii Facebook


Știri recente