Cuviosul Antipa s-a nascut in anul 1816, in satul Calapodesti, din judetul Bacau. A intrat in monahism la Manastirea Calapodesti, la varsta de 20 de ani. Dupa numai doi ani a plecat la Muntele Athos si s-a stabilit la schitul romanesc Lacu. De aici a vietuit inca patru ani la Manastirea Exfigmenu, unde a primit schima monahala sub numele de Antipa si unde a fost hirotonit diacon. In anul 1860, s-a reintors in Moldova si a vietuit prin manastirile din preajma Iasului. Fiind iubitor de viata pustniceasca s-a retras la Manastirea Valaam, unde a slujit inca 17 ani pana la moartea sa. Despre viata Cuviosului Antipa ne-a vorbit parintele conferentiar dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Din tinerete a dorit sa ia chipul ingeresc, motiv pentru care s-a indreptat pentru cea mai cunoscuta manastire din Moldova, Lavra Neamtului. Dupa incercarea nereusita de a intra in obstea acestei manastiri s-a indreptat spre Manastirea Caldarusani, o alta manastire cu o viata duhovniceasca deosebita in acest secol, unde a vietuit aproximativ doi ani de zile, dupa care a dorit sa mearga la Sf. Munte Athos. Aici, mai intai, a vietuit la Schitul Lacu, dupa care la Manastirea Exfigmenu, din nordul Muntelui Athos. Dupa aproape 20 de ani de sedere la Muntele Athos, a venit in Moldova cu scopul de a aduna ajutoare pentru schitul romanesc Prodromu, care a inceput a se ridica pe la anul 1860. In aceasta perioada a stat si la Iasi o vreme, chiar la Schitul Bucium din Iasi. Dupa ce a adunat ajutoare in Moldova pentru Schitul Prodromu s-a indreptat spre Rusia, intai la Kiev, unde a cercetat si unde s-a inchinat la moastele sfintilor de la Lavra Pesterilor, dupa care la Moscova si la Sankt Petersburg, stabilindu-se spre sfarsitul vietii la Manastirea Valaam din nordul Rusiei, la granita cu Finlanda, unde a avut foarte multi ucenici. In timpul vietii sale s-a dedicat rugaciunii neincetate, neintrerupte, postului aspru. Avea darul lacrimilor si era foarte apreciat de catre ucenici prin viata sa si mai cu seama datorita cuvantarilor sale duhovnicesti deosebite’.
Patriarhul Daniel: Mântuitorul Hristos arată că grijile prea multe îl paralizează sufleteşte pe om
În Duminica a 3-a după Rusalii, Patriarhul Daniel a vorbit în cuvântul rostit la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală despre grijile vieţii şi prioritatea vieţii creştine. „Mântuitorul Hristos arată că grijile…
Grupul „Ai lui Ștefan, noi oșteni” l-a omagiat pe Sf. Ștefan cel Mare printr-un DVD lansat la Mănăstirea Putna
Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, jud. Suceava, a lansat sâmbătă, la hramul Mănăstirii Putna, al cincilea DVD cu cântece în stil tradițional, realizat…
Preoți și credincioși din Mitropolia Basarabiei s-au rugat la statuia Sf. Ștefan cel Mare din Chișinău
Preoți și credincioși din Mitropolia Basarabiei au organizat sâmbătă un eveniment cultural-religios la statuia Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare din Chișinău. Activitatea a fost prilejuită de ziua de sărbătoare a sfântului, la 30 de ani…
La inițiativa preotului din Garnizoana Botoșani, un cor militar dedică un cântec Sfântului Ștefan cel Mare
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare. Înregistrarea a fost făcută profesionist, la fel și filmările, realizate la Garnizoana Botoșani și la…
Sf. Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit la Mănăstirea Putna, la trei decenii de la canonizare
La trei decenii de la canonizare, Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit prin rugăciune și activităţi culturale la Mănăstirea Putna, ctitoria sa. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monastic de…