Biserica Ortodoxă Română pomenește astăzi pe Fericiții Ieronim și Augustin

Astăzi, 15 iunie, sunt pomeniți singurii Fericiți din Calendarul Bisericii Ortodoxe: Ieronim și Augustin. Data la care sunt prăznuiți, 15 iunie, este una convențională, Biserica arătând prin așezarea lor împreună în Calendar importanța pe care o au amândoi în istoria ecclezială.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele prof. dr. Sterea Tache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Noi nu îi numim ‘sfinți’, ci doar ‘fericiți’ pornind de la ideea că starea de sfințenie presupune mai mult decât au reușit să realizeze Fericiții Ieronim și Augustin. Importanți sunt ambii, nu doar pentru teologia romano-catolică, cât și pentru teologia ortodoxă. Au fost personalități care au influențat în forme decisive cultura și spiritualitatea timpului lor”.

Fericitul Ieronim, ocrotitorul bibliotecarilor, este primul care a tradus Sfânta Scriptură în limba latină și tot el este inițiatorul genului literar al istoriei creștine. Fericitul Augustin, unul dintre cei mai prolifici și profunzi gânditori creștini, marchează sfârșitul Antichității și începutul unei noi perioade în istoria cugetării creștine.

Atât Fericitul Ieronim, cât și Fericitul Augustin au influențat în mod decisiv gândirea occidentală, ceea ce arată că principiile europene au la bază cugetarea creștină și valorile Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente