Biserica Ortodoxa Romana pomeneste astazi pe Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant

Stefan cel Mare si Sfant a fost cel mai mare voievod al Moldovei, aparator al neamului si al Bisericii, si a ramas in constiinta poporului ca sfant inca din vremea domniei sale.

S-a nascut in localitatea Borzesti, ca fiu al domnului Bogdan al doilea si al doamnei Oltea. Pe 12 aprilie 1457, a fost aclamat de popor pe Campia Direptate si uns domn de de mitroplitul de atunci al Moldovei,Teoctist. Sunt cunoscute luptele domnului Stefan cel Mare cu turcii la Vaslui sau Razboieni. Vitejia pe campul de lupta a fost dublata de ravna pentru credinta crestina, in numele careia a zidit in jur de 44 de lacasuri de cult, printre care se numara manastirile: Putna, Tazlau, Voronet, Borzesti, Popauti, Razboieni, Neamt si Dobravat. Din relatarile cronicarilor ne dam seama ca a fost un om al rugaciunii si al postului, fiind povatuit de Sfantul Daniil Sihastrul. Biserica Ortodoxa l-a canonizat in anul 1992.

Astazi la Manastirea Putna este sarbatorit drepcredinciosul voievod Stefan cel Mare. Prea Cuviosul Parinte Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna, a spus despre personalitatea acestui mare si sfant voievod si despre manifestarile care au loc acolo urmatoarele: ‘In jurul orei 08.00, se va savarsi slujba Acatistului la mormantul marelui voievod. Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si Prea Sfintitul Gherasim Putneanul, Episcop Vicar, ierarhii locului. De aseara, au sosit pelerini, aici la Manastirea Putna, atat din Nordul Moldovei, cat si din Bucovina, din zona Cernautiului. De asemenea, au sosit si preoti din acele tinuturi. Dupa slujba Sfintei Liturghii, va avea loc depunere de coroane de flori la mormantul marelui voievod. Corpul de Graniceri va aduce un omagiu deosebit marelui aparator al Moldovei si al crestinatatii.’

Comentarii Facebook


Știri recente