Biserica Ortodoxa Romana lanseaza un nou apel la solidaritate cu victimele inundatiilor din vestul tarii.

Zonele din sud-vestul tarii, afectate puternic de inundatii, nu scapa de ploi. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis o avertizare catre prefecturile a 30 de judete din interiorul arcului carpatic si din zonele de deal si de munte, potrivit careia in urmatoarele ore se vor inregistra cantitati mari de precipitatii. Aria ploilor se va restrange abia maine. Precipitatiile abundente din ultima perioada au produs pagube pe o suprafata de aproximativ 110.000 de hectare de teren agricol, daunele ridicandu-se la aproximativ 266 de miliarde de lei. Cele mai mari suprafete afectate sunt in Timis, unde 30.000 hectare sunt total compromise. Printre judetele unde inundatiile au produs pagube se mai numara Arad – circa 10.000 hectare, Caras-Severin – cu 7.000 hectare, Braila – 3.000 hectare si Mehedinti – 1.400 hectare. La nivel tarii, culturile cu cele mai mari pierderi sunt graul si orzul hectare.

Presedintele Traian Basescu a fost astazi la Timisoara pentru a vedea care este situatia in zonele inundate si ce masuri s-au luat pentru ajutorarea sinistratilor.Guvernul trebuie sa vireze imediat judetului Timis 60 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii, a podurilor si podetelor, a locuintelor si, in general, pentru investitiile care trebuie facute imediat dupa retragerea apelor, a declarat, astazi presedintele Traian Basescu. Suma urmeaza sa fie luata din creditul de 250 milioane de euro acordat de Banca Europeana de Investitii, pentru situatii de calamitati, a precizat seful statului. Guvernul va trebui sa gaseasca solutii si pentru reluarea ciclului de productie din toamna, agricultorii urmand sa fie despagubiti de Guvern.

Preafericitul Parinte Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane , a adresat un apel preotilor si credinciosilor sa ajute familiile sinistrate in urma inundatiilor din ultimele zile, in special pe cele din Banat. Colectele de bani si bunuri vor fi stranse in fiecare parohie pana la Inaltarea Domnului.De asemenea Mitropolia Moldovei si Bucovinei organizeaza in biserici colecte pentru ajutorarea persoanelor care au suferit de pe urma inundatiilor din ultimul timp, in special in zona Banatului. In urma consultarii dintre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Inalt Prea Sfintitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, s-a convenit ca cea mai buna solutie este colecta de bani cu ajutorul carora sa se poata reface constructiile afectate de ape. Si Primaria Suceava desfasoara o campanie de ajutorare a sinistratilor din Banat organizand 5 puncte de colectare de imbracaminte si alimente ce vor functiona pana pe 28 aprilie. Persoanele fizice si juridice pot face si donatii in bani in conturile in lei si valuta… deschise de primarie.

O delegatie de specialisti ai Administratiei Nationale Apele Romane, Directia Apelor Banat, s-a deplasat astazi in Iugoslavia, pentru a analiza, la fata locului, cu partea sarba situatia determinata de cresterea nivelului apelor ca urmare a fenomenelor meteorologice din ultimele zile. Cele doua parti vor cauta solutii comune pentru evacuarea apelor din zonele inundate cuprinse in spatiul delimitat de raul Timis, raul Barzava si raul Bega, atat in Romania, cat si in Serbia.

Comentarii Facebook


Știri recente