Biserica Ortodoxă Română în prim planul asistenței sociale din România

Biserica Ortodoxă, prin Patriarhia Română derulează cele mai importante programe de binefacere din România, potrivit unui articol apărut, recent, în revista Forbes România, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Referitor la activitatea social filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, mai multe detalii a oferit diac. Cornel Enache de la Radio Trinitas: În 2009, Patriarhia Română a derulat proiecte în valoare totală de 10,6 milioane de euro, în urma cărora au fost înființate 49 de instituții de protecție socială, respectiv centre pentru copii, pentru bătrâni, cantine și brutării sociale, centre medico-sociale și policlinici”.

„În București există un singur centru pentru asistența victimelor violenței în familie, care aparține Patriarhiei Române”, spune părintele Dorel Moțoc, consilier patriarhal la Sectorul Social Filantropic al Patriarhiei Române. Patriarhia mai deține la nivel național alte trei astfel de centre.

„La Iași există ‘cea mai mare unitate de diagnostic și tratament, Spitalul Providența’, a cărui dotare este, din punct de vedere al aparaturii, la nivelul Spitalului Universitar București. La nivel național, Patriarhia deține 394 de instituții de protecție socială.

Criza financiară, dar poate și calamitățile naturale care s-au abătut în 2010 asupra României au dus la o responsabilizare mai mare a cetățenilor, ceea ce a condus la o creștere în acest an cu aproximativ 20 % a bugetului alocat de Patriarhie pentru proiectele sociale”, a mai spus pr. diac Cornel Enache.

„Din colecta organizată pentru sinistrații inundațiilor din acest an s-au strâns peste 1,5 milioane euro, din care la Iași și la Tulcea a fost achitată contravaloarea reparației caselor dărâmate, rebranșarea la utilități și dotarea cu electrocasnice, iar la Suceava au fost reconstruite din temelie 46 de case”, a mai spus părintele Moțoc, care a menționat și că numărul beneficiarilor a ajuns la 730.000 de persoane, în 2010.

„Tot în acest an, în vară, a fost demarat programul pastoral și social în vremuri de criză. Bătrânii care nu se pot întreține singuri primesc mâncare și asistență socială și medicală, iar familiilor sărace cu mulți copii sau copiilor abandonați li se asigură hrană în cantinele sociale, obiecte de strictă necesitate ori adăpost în centrele speciale. O biserică se întreține exclusiv din donații, fonduri care constituie ulterior bugete pentru anumite programe sociale. Mai nou, Patriarhia implementează însă și programe sociale cu finanțare euoropeană, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproximativ opt milioane de euro, în următorii trei ani. Sunt vizați astfel foștii deținuți și victimele traficului de persoane, care trebuie reintegrați în societate, respectiv pe piața muncii. Un alt program finanțat din fonduri europene se referă la înființarea de mici întreprinderi sociale, unde vor fi angajate exclusiv persoane defavorizate. Profitul celor cinci unități care vor fi create va fi reinvestit timp de trei ani în extindere”, a încheiat pr. diac. Cornel Enache.

De asemenea, în topul programe de binefacere din România, alături de Biserica Ortodoxă Română, se află și Biserica Catolică, prin intermediul Caritas, potrivit aceleiași publicații citate. Aproape 800.000 de beneficiari, bugete care se apropie anual de 24 milioane de euro și 11.000 de angajați și voluntari fac din Patriarhia Română și Caritas cei mai mari filantropi din România.

Comentarii Facebook


Știri recente