Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste astazi, pentru prima data de la canonizare, pe Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti. Cu aceasta ocazie, PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de ierarhi ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Caldarusani, locul de pastrare a raclei cu moastele sfantului. Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu a fost canonizat de catre Sf. Sinod in luna octombrie 2005, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, si proclamat ca sfant la 21 mai 2006, la hramul Catedralei patriarhale, Sf. Imparati Constantin si Elena. Nascut la Bucuresti, in 1765, Sf. Ierarh Grigorie Dascalu a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823 si 1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sf. Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Dornic de desavarsire, tanarul monah Grigorie vietuieste o perioada de timp la Muntele Athos. Revenind in tara, se stabileste la Manastirea Caldarusani, asezamant monahal reorganizat de catre Sf.Cuvios Gheorghe, staretul Manastirilor Cernica si Caldarusani. In anul 1823, Sf. Grigorie a fost chemat la Bucuresti de catre domnitorul Grigore Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Tarii Romanesti. Ca arhipastor, mitropolitul Grigorie Dascalu a desfasurat o neobosita activitate pastoral-misionara si social-culturala, numind ierarhi in scaunele episcopale de la Arges, Ramnic si Buzau, si intemeind scoli teologice in fiecare dintre aceste centre eparhiale. Intreaga viata si lucrare a mitropolitului Grigorie in slujba Bisericii a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai, de sprijinul sau material beneficiind numerosi saraci, vaduve, orfani, oferind hrana, adapost si carti de invatatura. Sfantul Ierarh Grigorie s-a ingrijit, in mod special, de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucuresti, precum si de traducerea si tiparirea in limba romana a lucrarii ‘Vietile Sfintilor’. Pentru viata, activitatea si stradania sa duhovniceasca, Sf. Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama intaistatator al scaunului Mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de ‘Dascalu’. De asemenea, cu prilejul proclamarii canonizarii Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a readus in atentia publicului lucrarea ‘Viata Sfantului Cuvios Paisie de la Neamt’ asa cum a fost tiparita de catre mitropolitul Grigorie Dascalu la Manastirea Neamt, in anul 1817. Cuvantul care prefateaza aceasta lucrare este alcatuit de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care aminteste cele mai importante momente din viata Sf. Ierarh Grigorie Dascalu si contributia deosebita pe care a adus-o vietii spirituale si culturale a poporului roman.
Arad: Cantina socială a Arhiepiscopiei a fost renovată și va crește numărul de beneficiari
Cantina socială a Arhiepiscopiei Aradului a fost renovată și reconfigurată pentru a putea derula „Masa pe roți”, proiect finanțat din fonduri europene, destinat pentru 170 de persoane vârstnice și vulnerabile social. Înainte de închiderea pentru…
La Bacău a fost deschis un centru de consiliere pentru părinți și copii
În incinta Școlii Gimnaziale „Domnița Maria” din Bacău a fost inaugurat joi un centru de Consiliere și Sprijin pentru părinți și copii. Centrul vine în ajutorul copiilor cu rezultate bune la învățătură, dar care provin…
Proiectul „Călătorie în copilăria sfinților” oferă un concert transmis în direct de Ziua Femeii
Ateneul Sfântului Pantelimon organizează de Ziua Femeii, la Centrul Cultural Mihai Eminescu, serata „Bun creștin și bun român”. Vor susține recitaluri soliștii clasei de pian a profesoarei Olga Szel de la Colegiul Național „George Enescu”.…
Rotari, județul Prahova: Copiii românilor care muncesc în străinătate au pictat Icoana Anului Omagial 2021
Copiii enoriașilor din Parohia Rotari, județul Prahova, au pictat o copie după Icoana Anului omagial al pastorației românilor din afara României. Mulți dintre acești copii au părinții și frații plecați la muncă peste granițe. Părintele…
Un brazilian convertit spune că România îl liniștește: Duhul păcii coboară peste țară prin lucrarea Bisericii
Pedro Faidiga Passos, brazilian convertit la Ortodoxie și stabilit în România, spune că Dumnezeu „l-a pescuit” prin soția sa româncă și astfel i-a descoperit „frumusețea deplină a credinței creștine”. În țara noastră găsește multă pace,…