Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sf. Mucenic Sava de la Buzau

Acest sfant a trait intr-un sat din zona Buzaului, in perioada in care Dacia Carpatica era stapanita de goti. In cadrul unei campanii de persecutie a crestinilor, in anul 372, gotii si-au facut aparitia in satul Sf. Sava, pe care l-au luat captiv, impreuna cu preotul satului. Pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta crestina, gotii l-au inecat in raul Mouseus, Buzaul de azi. Detalii despre viata acestui sfant ne-a oferit pr. Mihail Milea, parohul Bisericii ‘Sfantul Sava’ din municipiul Buzau si profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Kesarie Episcopul’ din Buzau: ‘Sf. Mucenic Sava este unul din primii martiri crestini care a trait si a patimit pe meleagurile Buzaului. S-a nascut in jurul anului 334, intr-un sat din tinuturile buzoiene, nu departe de raul Mouseus, astazi Buzau. Provenea dintr-o familie crestina, fiind de profesie dascal, cantaret bisericesc, si a slujit in biserica cu preotul sau, duhovnicul Sansala, care l-a intarit in dreapta credinta. In Saptamana Luminata din anul 372, pornind o crunta persecutie impotriva crestinilor, Sava a fost martirizat in apa Buzaului, dupa ce a refuzat in repetate randuri sa se lepede de credinta crestina, de cruce, de botez ca sa accepte religia pagana a gotilor’.

Pr. prof. Mihail Milea ne-a vorbit si modelul de credinta pe care il reprezinta Sf. Mucenic Sava de la Buzau, dar si despre meritelele acestui sfant: ‘Sf. Sava are un mare merit pentru ca, prin el, noi romanii am fost cunoscuti ca popor in secolul IV si am intrat in cultura europeana. Datorita Sf. Sava s-a vorbit in Asia despre noi, romanii, despre Buzau si iata de ce noi suntem indatorati si purtam vesnica recunostinta acestui Sfant Mucenic Sava de la Buzau si ne rugam ca Sf. Sava sa ne intareasca si pe noi, ca sa avem curajul pe care l-a avut el sa marturisim credinta chiar cu pretul vietii. Invatam de la Sf. Sava sa avem aceasta toleranta religioasa cu toti oamenii, indiferent de religie, sa fim buni, sa fim respectuosi, sa iubim muzica religioasa, mai ales ca acum ne aflam in Sf. si Marele Post, ca sufletele noastre sa fie mereu in preajma sfintilor, intotdeauna sa avem cantari sfinte, religioase, care sa ne zideasca mai mult si sa ne apropie mai mult de Mantuitorul Iisus Hristos’.

In Eparhia Buzaului si Vrancei, Sf. Sava se bucura de o mare cinstire din partea preotilor si credinciosilor. Astfel, in fiecare an sunt organizate in aceasta perioada slujbe si manifestari speciale dedicate Sf. Sava de la Buzau. Despre o parte dintre evenimentele desfasurate in aceste zile ne-a vorbit tot pr. prof. Mihail Milea: ‘Si anul acesta au fost derulate aceste sarbatori ale Buzaului. Sf. Sava de la Buzau ne-a adunat ieri la Primaria de la Buzau, unde au fost prezente mai multe personalitati din lumea academica, din lumea istorica care s-au implicat si care au scos in relief importanta Buzaului in domeniul istoric, cultural, dar si spiritual prin Sf. Sava de la Buzau. Astazi, 12 aprilie, am facut slujba in cinstea Sf. Sava, unde a fost invitat si PS Parinte Episcop, parinti si credinciosi de pretutindeni. S-a oficit Sf. Liturghie la Catedrala episcopala, pentru ca acolo se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Dalhauti. In Eparhie mai avem o biserica cu hramul ‘Sf. Sava’, iar slujbe s-au facut la toate bisericile de parohie si la toate maannstirile, pentru ca in calendarul Bisericii, Sf. Sava este trecut cu rosu, si ca atare trebuie cinstit cu toata evlavia’.

Comentarii Facebook


Știri recente