Nascut in Bucuresti, in anul 1787, Sf. Calinic a intrat in monahism la Manastirea Cernica, la varsta de 20 de ani. In anul 1818 a fost ales staret al manastirii, pe care o va conduce timp de peste trei decenii. In anul 1850 a fost ales episcop al Ramnicului. Dupa 17 ani de episcopat, in 1867 se retrage la Manastirea Cernica, unde a trecut la cele vesnice un an mai tarziu, la data de 11 aprilie. Moastele Sfantului Ierarh Calinic se gasesc astazi in Biserica ‘Sfantul Gheorghe’ a Manastirii Cernica. PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, ne-a spus prin ce s-a remarcat Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica de-a lungul vietii: ‘Spun istoriile de atunci ca marele ostenitor intru posturi, rugaciuni, carturarie si sculpturi alese, Calinic cel bland ca un miel, era de o darnicie proverbiala. In vremuri grele si pline de primejdii, cand erau razboaie, staretul Calinic a salvat Manastirea Cernica si manastirea de calugarite de la Pasarea si a ocrotit familiile cu pruncii din targul Bucurestilor. Marea obste a manastirii crestea la sute de monahi harnici intru mestesugul de zidiri de biserici, pictura, copierea de carti, sculptura, impodobind cu cantari si alese slujbe bisericesti marea chinovie a Cernicai. Am vazut multe carti cu semnatura Sf. Calinic, el avand o mare biblioteca. Drept dovada, in anul 1902, cand Nicolae Iorga cerceteaza Cernica a luat pentru Academia Romana peste 2500 de manuscrise. Dupa 30 de ani de osteneala stareteasca, la varsta de 60 de ani avea sa primeasca, in 1850, jugul arhieriei pentru Eparhia Ramnicului si a Noului Severin’.
În imagini: Prohodul Maicii Domnului la Patriarhia Română (2022)
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică, 14 august, slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală. Programul liturgic a inclus slujba Vecerniei unită cu Litia, Utrenia, Prohodul Maicii Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de Adormirea Maicii Domnului
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Să ne străduim ca în momentele de panică să avem întreg sufletul centrat pe Hristos, recomandă Episcopul Hușilor
Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit duminică despre Sfântul Apostol Petru care, în momentul în care nu mai avea privirea orientată înspre Hristos, a simţit iminenţa morţii. „El nu mai era centrat în Hristos, ci înspre…
Episcopul Canadei: Entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt binevenite în Biserică și în societate
Episcopul Ortodox Român al Canadei a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a tineretului în care subliniază că „entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt îndreptățite și binevenite în Biserică și în societate”. …
Încercarea lui Petru de a merge pe apă a fost din respect, nu din curiozitate, explică Patriarhul României
Patriarhul României a oferit duminică mai multe lămuriri cu privire la textul evanghelic despre umblarea pe mare și potolirea furtunii (Matei 14:22-34), printre care și aceea că ucenicul Petru nu a încercat să meargă pe…