Biserica Ortodoxa Romana il pomeneste maine pe Sf. Petru Movila, Mitropolitul Kievului

Anul acesta, Sf. Ierarh Petru Movila este praznuit pentru a treia oara, dat fiind faptul ca proclamarea canonizarii sale a avut loc in octombrie 2002, la Catedrala mitropolitana din Iasi. Amanunte despre slujba care se va oficia maine de catre IPS Mitropolit Daniel, la Iasi, in cinstea Sf. Ierarh Petru Movila, ne-a oferit parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘Maine, 22 decembrie, sarbatorim pe Sf. Petru Movila, mitropolitul Kievului. Intrucat este mai nou canonizat, Sf. Mitropolit Petru Movila este sarbatorit aici, in Moldova si, in special, la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’. Anul acesta vom face slujba Sf. Ierarh Petru Movila, dar la Catedrala mitropolitana, respectiv Catedrala veche ‘Sf. Gheorghe’, intrucat inca sunt in curs lucrarile de reparare din mitropolie, si atunci maine, la ora 09.00, IPS Mitropolit Daniel va savarsi Liturghia in cinstea Sf. Ierarh Petru Movila, impreuna cu parintii de la Catedrala mitropolitana si cativa parinti de la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, in frunte cu P. Cuv. Arhim. Haralam Clement, si vom aduce rugaciuni de multumire Sf. Ierarh Petru Movila si lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-am primit de la Dumnezeu’.

Nascut la Suceava, in jurul anului 1596, Petru Movila a fost mitropolit al Kievului. A trecut la cele vesnice, la 22 decembrie 1646, fiind ingropat in biserica cea mare a Manastirii Pecerska. Despre viata acestui mare mitropolit ne-a vorbit parintele conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Totul a fost deosebit in viata Sf. Ierarh Petru Movila, incepand cu familia in care s-a nascut, celebra familie a Movilestilor, care a dat tarii atat mari domni, cat si mari ierarhi. As aminti pe Ieremia Movila si pe mitropolitul Gheorghe Movila, un alt unchi, care a fost mitropolit al Moldovei. A studiat la Suceava cu un profesor de la Fratia Ortodoxa de la Lvov, dupa care si-a continuat studiile in Polonia. Se pare ca ar fi studiat la Suceava chiar si cu mitropolitul de mai tarziu al Moldovei, Anastasie Crimca. A avut o functie destul de importanta in randul armatei poloneze, dar, datorita inaintasilor familiei sale si a educatiei sale, a devenit un ostas al lui Hristos, a imbratisat viata monahala si a ajuns la culmea ei, atat cat se poate ajunge’.

Parintele arhimandrit Clement Haralam, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staret al Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’, ne-a amintit cateva dintre realizarile Sf. Ierarh Petru Movila din perioada in care a fost mitropolit: ‘Ca mitropolit, el si-a dat toata averea Mitropoliei, a deschis scoli, a tiparit carti, dar nu si-a uitat neamul din care provenea. De aceea, el a trimis doua tipografii atat la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi, cat si la Targoviste, dar de Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ este mai legat pentru faptul ca primul staret a fost ucenicul lui, trimis de la Manastirea Pecerskaia, Sofronie, care a venit cu cativa ucenici si ‘Invatatura de credinta’ alcatuita de Petru Movila a fost discutata si indreptata si, dupa aceea, aprobata de Patriarhia de Constantinopol, la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, in sala gotica, dar stim ca sinoadele se tineau in biserica’.

Proclamarea solemna a canonizarii Mitropolitului Petru Movila al Kievului a avut loc in data de 13 octombrie 2002, la Catedrala mitropolitana din Iasi. In cadrul cuvantarii sustinute cu acest prilej, IPS Mitropolit Daniel a subliniat faptul ca, prin canonizare, Sf. Ierarh Petru Movila a devenit aparatorul intregii Ortodoxii: ‘In momentul acesta sfant, inima noastra este plina de bucurie pentru ca purcedem la proclamarea canonizarii Sf. Ierarh Petru Movila, fiu al Moldovei, parinte al Ucrainei care, insa, prin canonizarea sa, a devenit aparator al intregii Ortodoxii, marturisitor al dreptei credinte si luminator al neamurilor, asa cum se spune in troparul sau. Pentru multa lui ravna pentru Ortodoxie a fost iubit de catre ortodocsii din aceste locuri, de neamuri slave, si a fost cinstit apoi de catre toata lumea ortodoxa, prin faptul ca marturisirea lui de credinta clara, concisa, dar foarte bine exprimata, a fost un instrument de aparare a credintei ortodoxe in secolul al XVII-lea, dupa diortosirea si confirmarea ei in Sinodul de la Iasi si prin Sinoadele patriarhale ale Patriarhiilor de Rasarit’.

Sfantul Sinod a incredintat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sarcina de a alcatui slujba Sfantului Ierarh Petru Movila. Aceasta a fost realizata la Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’, unde a fost pictata si o icoana a Mitropolitului Petru Movila.

Comentarii Facebook


Știri recente