Biserica Ortodoxa Romana ii pomeneste astazi pe Sfintii Martiri Brancoveni: Costantin Voda si cei patru fii: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache. Domnia lui Constantin Brancoveanu a fost marcata de multe realizari pe plan cultural si spiritual. El a ctitorit mai multe biserici si manastiri, intre care: bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni. Amanunte am aflat de la parintele conf. dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Constantin Brancoveanu s-a remarcat, in primul rand, ca un domn iubitor de Biserica. Din acest punct de vedere, trebuie sa amintim ca domnia lui a inceput sub semnul aparitiei, pentru prima oara, in romaneste, a Bibliei, numita ‘de la Bucuresti’, in anul 1688, inceputa de predecesorul sau, Serban Cantacuzino si, din smerenie, Brancoveanu, cu toate ca Biblia a aparut in timpul lui, a numit-o cu numele celui care a initiat-o, Serban Cantacuzino. De asemenea, el a fost un mare ctitor de biserici. As aminti, in mod deosebit, Manastirea Hurez, Valcea si Biserica ‘Sf. Gheorghe Nou’, din Bucuresti, unde odihnesc sfintele sale moaste’. Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman a fost decapitat. Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, impreuna cu sfetnicul Ianache. Cu detalii parintele conf. dr. Ion Vicovan: ‘Din ncauza mai multor intrigi, in anul 1714, la inceput de an, a fost dus, cu toata familia sa, la Constantinopol, unde i s-a promis ca, daca renunta la credinta crestina ortodoxa, va putea reprimi atat averea, care-i fusese confiscata cat si Scaunul. Dar, el a preferat sa fie aruncat in inchisoare, fiind inchis in celebra inchisoare, numita Edicule, a celor sapte turnuri, unde, in ziua de Sf. Maria, cand implinea 60 de ani, a fost martirizat prin taierea capului, dupa ce, inaintea lui, cei patru fii au patit acelasi lucru, iar trupurile au fost aruncate in Bosfor. Dupa ce au fost scoase de cativa crestini, mai tarziu au fost aduse osemintele si asezate in Biserica ‘Sf. Gheorghe’, din Bucuresti, la 1720, unde se pastreaza si astazi’. In anul 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea celor sase martiri romani. De asemenea, la propunerea Patriarhiei Romane si a UNICEF Romania, ziua de 16 august a fost proclamata Ziua Copiilor Martiri, in memoria celor patru fii ai domnitorului Constantin Brancoveanu, care au fost decapitati o data cu tatal lor, in anul 1714.
Parohia Icoanei, apreciată la resfințirea bisericii: „A devenit și mai mult o icoană de frumoasă îngrijire”
Duminică, 22 mai 2022, a fost resfințită Biserica Icoanei din Capitală, în urma unor lucrări de restaurare începute în toamna anului 2019. Patriarhul Daniel a spus că în urma acestei restaurări comunitatea parohială de la…
Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO
Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…
„Hristos rupe barierele mentale ale complexului superiorității”: Patriarhul Daniel despre dialogul cu femeia samarineancă
La predica rostită în Duminica Samarinencei, Patriarhul Daniel a evidențiat un detaliu din evanghelia zilei, și anume că Apostolii, deși s-au mirat că Iisus vorbește cu o femeie, nu au îndrăznit să-L întrebe nimic. „Nimeni…
Mitropolitul de Ruse, la București: Bisericile noastre primesc încă un mijlocitor comun în persoana Sfintei Teofana Basarab
Martor la proclamarea canonizării Sfintei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai, pe Dealul Patriarhiei, Mitropolitul Naum de Ruse a subliniat comuniunea frățească dintre Bisericile Ortodoxe Română și Bulgară. Înaltpreasfinția Sa a spus că alături de Sfinții…
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși | Galeria Foto
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși are loc în perioada 20 -22 mai 2022. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se desfășură în incinta ansamblului parohial, situat pe Aleea Pasărea de Aur, nr.25,…